Csodaszép és félelmetes, ilyen volt a teljes napfogyatkozás + videó

Rengetegen voltak kíváncsiak az amerikai kontinensen a teljes napfogyatkozásra. Hihetetlen élményben volt részük a szerencséseknek, akik láthatták a csodaszép égi jelenséget.

2024. 04. 09. 7:00
null
Sherbrooke, 2024. április 8. A Hold mejdnem egészen eltakarja a Napot a kanadai Québec tartományban fekvõ Sherbrooke-ban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában emberek tízmilliói szegezték a szemüket az égre, és nézték, ahogy a nappal éjszakába fordul. Hétfőn egy semmihez sem hasonlítható, csodaszép jelenséget láthattak: a Hold a Föld és a Nap közé került, és teljes napfogyatkozás volt az érintett területen.

Felhők takarják az eget a texasi Manor evangélikus templomának tornya fölött a teljes napfogyatkozáskor. Az embereknek csodaszép élményben volt részük, 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Felhők takarják az eget a texasi Manor evangélikus templomának tornya fölött a teljes napfogyatkozáskor. Az embereknek csodaszép élményben volt részük, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A BBC brit hírügynökség szerint látvány nemcsak csodaszép, de egyben félelmetes is volt. Mindenkit a bolygónk helyére emlékeztetett a világegyetemben.

A napfogyatkozást először a mexikói Mazatlán község környékén, az ország nyugati partjainál lehetett látni. 

A teljes napfogyatkozást fényképezik mobiltelefonjukkal az emberek a mexikói Mazatlánban 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Fernando Llano)
A teljes napfogyatkozást fényképezik mobiltelefonjukkal az emberek a mexikói Mazatlánban 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Fernando Llano)

Úgy tűnt, mintha a Hold felfalná a Napot, de harapásnyomok nélkül. Ezt mondta az egyik dallasi lakos, aki szemtanúja volt az égi jelenségnek. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy ekkora élményben lesz része.

Nagyon sötét volt odakint. Azt hittem, olyan lesz, mint az esti sötétség, de ez elég közel volt a koromsötéthez

 – szögezte le Ady Walton-King.

Sajtóbeszámolók szerint a napfogyatkozás ideje alatt a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, az állatok pedig elhallgattak.

Mint arról a lapunk korábban is írt, a teljes napfogyatkozás felpörgette az amerikai turizmust és programok sokaságát szervezték köré. Így Arkansasban háromszáz pár mondta ki a boldogító igent, mielőtt elsötétült az ég. Ahogy újra fényes lett, az ünneplők esküvői tortákat vágtak fel és táncolni kezdtek.

A Napot részben kitakaró Holdat figyelik az emberek a texasi Eagle Passban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)
A Napot részben kitakaró Holdat figyelik az emberek a texasi Eagle Passban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

Turisták tolongtak a határ mindkét oldalán a Niagara-vízesésnél is, ahol a napfogyatkozás útja áthaladt az Egyesült Államokból Kanadába. Montrealban húszezer ember gyűlt össze, hogy együtt nézzék az eseményeket. Ennél kisebb volt a tömeg az új-fundlandi Fogo-szigeten, Kanada keleti partján. Ez volt az egyik utolsó hely, ahol a teljes napfogyatkozást még meg lehetett nézni.

A Hold majdnem egészen kitakarja a Napot a texasi Eagle Passban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)
A Hold majdnem egészen kitakarja a Napot a texasi Eagle Passban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

A teljes napfogyatkozás ritka, az Egyesült Államokban pedig még ritkább. Gyakran csak a Föld sarkairól vagy az óceán közepéről láthatók. Számos tényező befolyásolja a teljes napfogyatkozás élvezetét. A nézőknek tiszta égboltra van szükségük ahhoz, hogy a jelenséget ne takarják el a felhők.

Borítókép: A Hold mejdnem egészen eltakarja a Napot a kanadai Québec tartományban fekvő Sherbrooke-ban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.