Diplomáciai nagyüzemet tart Bukarestben Orbán Viktor

Diplomáciai nagyüzemet bonyolít le Bukarestben Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök tárgyalt román kollégájával, Marcel Ciolacuval, este pedig részt vesz azon az ötoldalú csúcstalálkozón, amelynek terítékén az Európai Unió 2024 és 2029 közötti stratégiai menetrendjének előkészítése áll.

The photo released by the Hungarian Prime Minister's Press Office features European Council Secretary General Therese Blanchet, Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic, European Council President Charles Michel, Romanian President Klaus Johannis, Belgian Prime Minister Alexander De Croo and Hungarian Prime Minister Viktor Orban (from left to right) at the preparatory meeting of the EU strategic agenda 2024-2029 at the Cotroceni Palace, the president's residence in Bucharest, on April 3, 2024 (Photo: MTI/Hungarian PM's Press Office/Zoltan Fischer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ROMÁNIA

Először Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével találkozott Orbán Viktor Bukarestben, tartva magát ahhoz a hagyományhoz, mely szerint a magyarországi vezető politikusok romániai hivatalos tárgyalásait egy informális egyeztetés előzi meg az RMDSZ vezetőjével. „Sok sikert az európai és a helyhatósági választásokhoz!” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor az RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélései után. 

Kelemen Hunor a maga részéről „Magyar csúcs Bukarestben” megjegyzés kíséretében közölte a magyar miniszterelnökkel készült közös fotót.       

Orbán Viktor ezt követően a Victoria-palotában folytatott munkamegbeszélést Marcel Ciolacu román kormányfővel. 

Az egyeztetésen jelen volt Sorin Grindeanu, a bukaresti kabinet közlekedési minisztere,  valamint Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere. Ciolacu tegnap a DC News portálnak interjújában elmondta, 

Esélyesnek tartja Klaus Johannis államfőt a NATO-főtitkári tisztségre lévén, hogy egyetlen döntéshozó sincs ellene. 

Románia miniszterelnöke hozzátette: ugyanez nem mondható el kihívójáról, Mark Rutte holland miniszterelnökről, akinek kinevezését például Magyarország nem támogatja. Mint fogalmazott, jómaga minden román állampolgárra büszke, aki globális szinten is fontos tisztségbe kerül. Marcel Ciolacu szerint egyébként Romániának azért is jó esélyei vannak a NATO-főtitkári kinevezésre, mert mellette szól például, hogy Kelet-Európát is képviselni kell az európai és észak-atlanti struktúrákban.

Orbán Viktor este csatlakozik az EU stratégiai menetrend 2024–2029 bukaresti előkészítő megbeszéléséhez Horvátország, Belgium, Szlovénia miniszterelnökével, Románia elnökével valamint Charles Michellel, az Európai Tanács (ET) elnökével közösen. 

Az említett menetrend az uniós intézményi ciklus végén elfogadandó dokumentum, ami a következő intézményi ciklusra irányadó stratégiai kihívásokat vázolja fel, és útmutatást ad az EU intézményeinek. A menetrendet az állam- és kormányfők fogadják el, a döntés előtt pedig több alkalommal, több európai városban kisebb csoportokban tanácskoznak a dokumentumról.

A minicsúcs előtt Klaus Johannis román elnök négyszemközti megbeszélést tartott Charles Michellel. Ők ketten a házigazdái a stratégiai menetrendjét előkészítő bukaresti munkamegbeszélésnek. Az Agerpres beszámolója szerint a kétoldalú tárgyalást követő sajtótájékoztatón az ET-elnök gratulált Johannisnak Románia részleges schengeni csatlakozásához. Románia és Bulgária március 31-én csatlakozott a schengeni övezethez a légi és a tengeri közlekedésben. 

Román sajtóértesülések szerint az Orbán Viktor magyar, Alexander De Croo belga, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a román államfő és az ET-elnök részvételével zajlott kötetlen munkamegbeszélésen az uniós kérdések mellett szóba kerülhettek a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölések is. Mint ismert, 

Magyarország ellenzi, hogy a holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget, márpedig a főtitkári poszthoz egységes álláspontra van szükség a tagállamok között.

Ugyancsak szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben kijelentette: 

A NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető megismételte: a magyar kormány nem tudja támogatni Mark Ruttét, aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt. A miniszter elmondta: van még néhány tagállam, amely hezitál, és Klaus Johannis román elnök jelöltsége ebből a szempontból új helyzetet teremtett.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Thérése Blanchet, az Európai Tanács főtitkára, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Klaus Johannis román elnök, Alexander De Croo belga kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) az EU Stratégiai Menetrend 2024–2029 előkészítő megbeszélésén a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2024. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.