Ezekben az országokban biztosan nem támogatnák Ursula von der Leyent

Az uniós polgárok csak egy csekély része vélekedik pozitívan az Európai Bizottság elnökéről.

2024. 04. 08. 15:21
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre fogyatkozik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének támogatottsága az uniós tagállamokban, erre világ rá az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet az Euronews tévécsatornának készítettek. A megkérdezett választópolgárok 37 százaléka az összes uniós tagállamra vetítve pozitívan ítéli meg az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság munkáját. 31 százalékuk negatívan vélekedik, 32 százalékuk pedig bizonytalan volt a kérdést illetően.

Különösen alacsony a támogatottság Franciaországban, a második legnagyobb uniós tagállamban, ahol csak 18 százalék elégedett, miközben 36 százalék elégedetlen az uniós bizottsággal. Az elégedetlenség szintén magas Csehországban, ahol 21 százalék támogatja Ursula von der Leyen munkáját, míg 38 százalék nem. Magyarországon 23 százalékos támogatottsággal bír, míg 38 százalék elutasítja. Szlovákiában, Bulgáriában, Ausztriában és Lengyelországban is hasonló arányokat mértek.

A legnagyobb rajongói az EU-bizottságnak Portugáliában, Dániában és Spanyolországban vannak. Csak ezekben az országokban haladja meg Ursula von der Leyen támogatottsága az 50 százalékot. A németek 41 százaléka van pozitív véleménnyel a német elnökről és az általa vezetett bizottságról, míg a munkáját 30 százalék nem helyesli, 29 százaléknak pedig nincs véleménye.

Az EU vezetői egyre inkább tudatában vannak Ursula von der Leyen rendkívüli alkalmatlanságának, így az Európai Bizottság elnöki posztjára való jelölése, amely a közelmúltig szinte biztos volt, kezd vitathatóvá válni, méghozzá saját politikai táborán belül. Még a németek is úgy gondolhatják, hogy igaz, szükségük van valakire Brüsszelben, aki Berlin akaratát teljesíti, de végül is nem kell olyan alkalmatlannak lennie, mint von der Leyen – jelentette ki Dariusz Matuszak lengyel publicista egy véleménycikkben. Hozzátette, hogy 

Ursula von der Leyen esete egyébként csak egy példa a sok közül arra, hogy mennyire patologikus az uniós rendszer. Ennek a nőnek a pártja elvesztette a választásokat a saját hazájában, de ez nem akadályozza meg abban, hogy egész Európát irányítsa. Vagy valaki olyan, mint Frans Timmermans. Az ő pártja soha nem nyert választást Hollandiában – legtöbbször 5 százalék körüli támogatottságot kapott, de a brüsszeli alkuknak és intrikáknak köszönhetően a választók mandátuma nélkül is az EU legfontosabb biztosává válhatott, és Európának most az ő őrült zöldmegállapodásával kell megküzdenie.

Kiemelte azt is, hogy Ursula von der Leyen az új európai arisztokrácia tipikus terméke.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.