Félelemben kell tanulniuk a zsidó hallgatóknak az amerikai egyetemeken + videó

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb méreteket ölt az antiszemitizmus a tengerentúlon. A zsidó egyetemisták mellé állt az izraeli Egyetemvezetők Szövetsége.

2024. 04. 28. 21:21
null
New York, 2024. április 26. Palesztinpárti tüntetõk sátoroznak a Columbia Egyetem területén New Yorkban 2024. április 25-én, amikor több New York-i egyetem után az atlantai Emory Egyetem és a fõvárosi George Washington Egyetem területén is sátortábort létesítettek palesztinpárti hallgatók. Az 50 legnagyobb amerikai egyetem több mint felének területén tartottak palesztinpárti tüntetéseket az elmúlt egy hétben. A megmozdulások nyomán összesen több száz embert vettek õrizetbe a hatóságok tiltott tevékenység, illetve magánterület megsértése miatt. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli Egyetemvezetők Szövetsége (VERA) támogatását fejezi ki azoknak a zsidó és izraeli hallgatóknak, akik erőszakos Izrael-ellenes tüntetésekkel és antiszemitizmussal néznek szembe az amerikai főiskolai campusokon – áll a VERA elnökei által kiadott közleményben.

Izraelt pártoló ellentüntetők a Columbia Egyetemnél tartott Izrael-ellenes megmozduláson New Yorkban 2024. április 25-én, amikor több New York-i egyetem után az atlantai Emory Egyetem és a fővárosi George Washington Egyetem területén is sátortábort létesítettek palesztinpárti hallgatók. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Mi, az izraeli kutatóegyetemek elnökei mély aggodalmunkat fejezzük ki a súlyos erőszak, az antiszemitizmus és az Izrael-ellenes érzelmek közelmúltbeli megugrása miatt az Egyesült Államok számos vezető egyetemén. Ezeket a nyugtalanító eseményeket gyakran palesztin csoportok szervezik és támogatják, beleértve azokat is, amelyeket terrorista szervezetként ismernek el

 – írták. Kiemelték, ezek a nyugtalanító fejlemények egy olyan légkörhöz vezettek, amelyben az izraeli és zsidó hallgatók és oktatók kénytelenek elrejteni kilétüket vagy teljesen elkerülni az egyetemeket, mert tartanak az esetleges fizikai sérüléstől.

A nyilatkozatot a Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt Egyetemen márciusban kezdődő Izrael-ellenes tiltakozások, tüntetések és táborozások megugrására válaszul adták ki az Egyesült Államokban. A mozgalom az országos média figyelmét akkor keltette fel, amikor a Columbia Egyetem tüntetői tábort létesítettek az egyetem központjában, és azóta ez körülbelül kétszáz egyetemi campusra terjedt át Amerika-szerte.

A Columbia Egyetem elnökét, Minouch Shafikot is élesen bírálták amiatt, hogy lehetővé tette az egyetemen zajló ellenségeskedést és nem biztosította a zsidó diákok biztonságát. Miközben Shafik nyilvánosan elítélte a Hamász október 7-i támadását az izraeli déli határ menti közösségek ellen, keveset tett az egyetemen tapasztalható antiszemita zaklatás és retorika elfojtására.

A mozgalom által érintett más egyetemeken is történtek erőszakos incidensek, amelyek több letartóztatáshoz vezettek. A jelentések szerint a tüntetések során a tiltakozók támogatták a Hamász terrorszervezetet és annak Izrael elleni támadását.

Április 17-én egy tüntető azt kiabálta: 

Mi vagyunk a Hamász.

Április 20-án pedig egy Izrael-ellenes tüntető a Columbia Egyetemen a kezében tartott egy táblát, amelyen az állt: „A Kasszámok következő célpontjai.” Ezt a közelben álló, izraeli és amerikai zászlókat lengető Izrael-barát ellentüntetők felé mutatta.

Az említett amerikai egyetem zsidó hallgatóinak többször is erőszakos zaklatással kellett szembesülniük. Izrael és zsidók elleni terrortámadással fenyegető és megfélemlítő megjegyzéseket kénytelenek elviselni.

– Emlékszel október 7-ére? – tette fel a kérdést egy demonstráló. 

Ez nem még egyszer, nem még ötször, hanem még tízezerszer fog megtörténni

 – tette hozzá, utalva a Hamász által elkövetett borzalmakra.

Egy másik hangsúlyozta: – Soha ne felejtsd el október 7-ét… Október 7-e lesz minden rohadt nap a számodra. Készen állsz?

Péntekig egyébként 53 tábort állítottak fel 22 államban, a nagy állami egyetemektől a kis magánfőiskolákig. A VERA egyetemi elnökei, akik támogatásukat fejezték ki a zsidó hallgatók iránt az egyesült államokbeli egyetemi campusokon, elismerték, hogy az egyetemi vezetők milyen kihívásokkal néznek szembe.

Megértjük a felbujtott és gyűlöletkeltő csoportok kezelésének összetettségét és kihívásait, és felismerjük, hogy a szélsőséges helyzetek az egyetemi adminisztráció számára elérhető hagyományos eszközökön túlmutató intézkedéseket igényelhetnek

 – olvasható a közleményben.

„Habár a véleménynyilvánítás szabadsága és a demonstrációhoz való jog létfontosságú minden demokrácia egészsége szempontjából, és különösen fontosak az egyetemi környezetben, pláne ezekben a kihívásokkal teli időkben, de ezek a szabadságjogok nem tartalmazzák a jogot az erőszak elkövetésére vagy fenyegetésre, illetve Izrael Állam megsemmisítésére való felszólításra” – folytatták az elnökök. 

Mint arról korábban beszámoltunk, nemcsak az egyetemi vezetők, hanem sokan mások is a zsidó fiatalok mellé álltak. A Columbia Egyetemen keresztény és zsidó szervezetek felhívására gyűltek össze az emberek, hogy a szolidaritásukról biztosítsák a Hamász által fogvatartott túszokat, illetve hogy megmutassák a zsidó és izraeli diákoknak, hogy nincsenek egyedül az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmus közepette.

 

Borítókép: Izrael-ellenes tüntetők sátoroznak a Columbia Egyetem területén New Yorkban 2024. április 25-én, amikor több New York-i egyetem után az atlantai Emory Egyetem és a fővárosi George Washington Egyetem területén is sátortábort létesítettek palesztinpárti hallgatók (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.