Geopolitikai tétje van a Maldív-szigeteki választásoknak

Aggódhat India, ha hivatalban marad a jelenlegi elnök.

Forrás: MTI2024. 04. 21. 21:47
Nő voksol a parlamenti választásokon a Maldív-szigetek fővárosában, Maléban 2024. április 21-én. Fotó: Mohamed Sharuhaan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maldív-szigetek kormánypártja áll győzelemre a vasárnapi parlamenti választások előzetes eredményei szerint – közölte a Sun Online helyi hírportál. A tájékoztatás szerint a 93 tagú parlamentben több mint hatvan képviselői helyet szerzett meg Mohamed Muiz elnök pártja, a Népi Nemzeti Kongresszus. A korábbi parlamentben többséggel rendelkező Maldív Demokrata Párt legalább 12 mandátumot kapott. További hét helyet független képviselők szereztek meg, a maradék helyeken kisebb pártok jelöltjei osztoznak.

Több mint 207 ezer választópolgár járult az urnákhoz vasárnap, ami hetven százalékot meghaladó részvételt jelent. Összesen 326 jelölt versengett a korábbi 87-ről 93 fősre bővített törvényhozás helyeiért.

A szavazatszámlálás még nem zárult le, a hivatalos eredményeket várhatóan egy héten belül fogják közzétenni.

A voksolásnak geopolitikai tétje is van a hagyományosan India-barát Maldív-szigeteken, amelynek hivatalban lévő elnöke inkább Kínához közeledne.

Malé március elején írt alá Kínával egyezséget katonai segítségnyújtásról, miután tavaly novemberben felszólította Újdelhit, vonja ki katonáit az országból. A csendes-óceáni térség egyik fontos tengeri útvonalán fekvő Maldív-szigetek 2013-ban csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

 

Borítókép: Egy nő voksol a parlamenti választásokon a Maldív-szigetek fővárosában, Maléban 2024. április 21-én (Fotó: MTI/AP/Mohamed Sharuhaan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.