Már az amerikaiak is készültségben vannak a lehetséges iráni válaszcsapás miatt

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

Forrás: MTI2024. 04. 06. 6:05
KIRBY, John
Washington, 2024. április 2. John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivõje sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. április 2-án. MTI/EPA/SIPA USA pool/Samuel Corum Fotó: Samuel Corum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, csak az alapos áttekintés után lehet megfogalmazni véleményt, minden korábbi nyilatkozat elhamarkodott volna. Az illetékes kijelentette, hogy nincs olyan amerikai kezdeményezés, amely másik vizsgálatra irányulna.

John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. április 2-án. MTI/EPA/Will Oliver
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. április 2-án (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korább elhangzott felszólítását pontosította, ami „független, átfogó és teljesen nyilvános" vizsgálatról szólt. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint nincs szó másik vizsgálatról, a külügyminiszter a később megjelent izraeli jelentésre utalt. Antony Blinken pénteken azt is fontosnak mondta, hogy Izrael teljes felelősséget vállaljon a történtekért, a felelősöket pedig elszámoltassa.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette, hogy hetek, hónapok óta növekszik a frusztráció a Fehér Házban annak láttán, hogy további civilek esnek áldozatul, és polgári infrastruktúrában esnek károk az izraeli katonai műveletek során a Gázai övezetben.

Azt ugyanakkor hozzátette, nincs olyan szándék, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, amely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai–izraeli egyeztetések témája – jegyezte meg John Kirby.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője csütörtökön sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem látnak változást az izraeli cselekedetekben, akkor az amerikainak kell változtatniuk tetteiken. Ugyanezen a sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok támogatása Izrael önvédelme iránt szilárd és nem fog meginogni.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken New Yorkban nyilatkozott a történtekről, és független vizsgálatokat és kézzelfogható változtatásokat sürgetett. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet konvoját Hamász fegyveresekként azonosították, ezért történt meg a hét emberéletet követelő katonai csapás.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt. A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés elkerülhetetlen, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

Borítókép: John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. április 2-án (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA/Samuel Corum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.