Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Irán 48 órán belül megtámadhatja Izraelt + videó

Csapást indíthat Irán Izrael ellen, hogy megtorolja a Forradalmi Gárda magas rangú vezetőjének halálát – figyelmeztetnek amerikai tisztségviselők. Izrael már készül Irán esetleges bosszú akciójára.

2024. 04. 04. 7:42
Mohammad Reza Zahedi dandártábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egysége egyik parancsnokának (j) és helyettesének, Mohammad Hadi Hadzsi Rahimi tábornoknak a képe egy Izrael megbüntetését kilátásba helyező szöveggel ellátott teheráni óriásplakáton 2024. április 3-án (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszkalálódhat a közel-keleti konfliktus, Irán Izrael elleni támadással állhat bosszút a Forradalmi Gárdának a hétfői damaszkuszi izraeli légitámadásban elhunyt vezetőiért – adtak hangot félelmüknek korábbi és jelenlegi amerikai tisztségviselők a The New York Times beszámolója szerint.

Mohammad Reza Zahedi dandártábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egysége egyik parancsnokának képe egy Izrael megbüntetését kilátásba helyező szöveggel ellátott teheráni óriásplakáton 2024. április 3-án
Mohammad Reza Zahedi dandártábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egysége egyik parancsnokának képe egy Izrael megbüntetését kilátásba helyező szöveggel ellátott teheráni óriásplakáton 2024. április 3-án (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

„Hihetetlenül vakmerőnek” nevezte Izrael hétfői damaszkuszi légicsapását Ralph Goff, a CIA egy korábbi magas rangú tisztviselője, aki azt is hozzátette, hogy veszélyes eszkaláció következhet a térségben.

Dana Stroul, a Pentagon korábbi vezető közel-keleti politikai tisztviselője, aki jelenleg a washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet munkatársa úgy véli, a támadás „azzal a kockázattal jár, hogy az amúgy is ingatag, instabil régiót teljes körű háborúba taszítja”. A szakértő egyúttal párhuzamot vont a mostani izraeli támadás és a 2020-as Kasszim Szulejmánit kiiktató amerikai csapás között.

Stoul szerint a történtek fő üzenete az, hogy a Forradalmi Gárda külföldön tevékenykedő tagjai sehol sincsenek biztonságban.

Mivel Irán haragja nem csupán Izraelt, de legfőbb szövetségesét, az Egyesült Államokat is veszélyezteti a térségben állomásozó katonái révén, a Pentagon sietett nyilvánvalóvá tenni Irán számára, hogy az amerikaiaknak nem volt közük a támadáshoz, és nem is tudtak róla.

Kenneth F. McKenzie Jr. nyugalmazott tábornok, a közel-keleti amerikai katonai műveleteket felügyelő Központi Parancsnokság korábbi vezetője szerint ugyanakkor Irán lehetőségei egy válaszcsapásra korlátozottak, és „az izraeliek nem fognak meghátrálni”.

Mintha csak a tábornok szavait erősítené meg, Izrael bejelentette, hogy egy esetleges válaszcsapásra készülve megerősítette légvédelmét és tartalékosokat hívott be – írja a The Times of Israel izraeli napilap.

Tudni fogjuk, hogyan védjük meg Izrael polgárait, és tudni fogjuk, hogyan támadjuk meg ellenségeinket

– idézi a lap Joáv Gallant izraeli védelmi minisztert.

 

Komoly csapás Irán számára a damaszkuszi támadás

Mint arról beszámoltunk, a hétfői támadás, amelyben megsemmisült az iráni diplomáciai képviselet konzulátusi épülete Damaszkuszban és életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, valamint több más vezetője is, komoly csapás volt Irán számára.

Lapunk kérdésére Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézet tudományos főmunkatársa is úgy vélte, Irán aligha hagyhatja megtorlatlanul a történteket.

A Hezbollahon keresztül vagy más szervezeten keresztül, de biztos, hogy lesz iráni válaszcsapás

– fogalmazott a szakértő.

Borítókép: Mohammad Reza Zahedi dandártábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egysége egyik parancsnokának (j) és helyettesének, Mohammad Hadi Hadzsi Rahimi tábornoknak a képe egy Izrael megbüntetését kilátásba helyező szöveggel ellátott teheráni óriásplakáton 2024. április 3-án (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.