Szakértő: Irán biztosan megtorolja a Forradalmi Gárda tábornokának halálát + videó

A hétfői damaszkuszi izraeli légitámadásban az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnoka és helyettese is meghalt, amit Irán válaszcsapással fog megtorolni, mondta el lapunknak a téma szakértője.

2024. 04. 02. 12:32
Az izraeli légicsapások április 1-jén megsemmisítették az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli épületét - közölték szíriai és iráni tisztviselők, és a Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka is meghalt. Fotó: Maher AL MOUNES Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található. A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg egyik épülete megsemmisült. 

2024. április 1-jén Szíria fővárosában, Damaszkuszban találat érte az iráni nagykövetség melletti épületet (Fotó: AFP/Louai Beshara)

Egy libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, amit az SNN iráni hírügynökség is megerősített később.

 

A Tasznim iráni hírügynökség szerint Zahedi dandártábornok volt felelős a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni hadműveleteiért. Zahedi, aki 2006-tól 2008-ig a gárda szárazföldi erőinek parancsnoka volt, 2007-ben felkerült az ENSZ szankciós listájára Teherán nukleáris programja miatt.

Ez egy hosszú évek óta zajló konfliktusnak egy újabb fokozata

– mondta el a légicsapás kapcsán Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A Hezbollahon keresztül vagy más szervezeten keresztül, de biztos, hogy lesz iráni válaszcsapás

– fogalmazott a szakértő.

Novák Attila (Fotó: NKE/Szilágyi Stefi)

– A megölt tábornok nemcsak Szíriában hanem Libanonban is felelős volt az iráni katonai tevékenységekért és intézte a Hezbollahhal való kapcsolattartást – tette hozzá.

– A szokásos menete a dolgoknak, hogy Izrael támad katonai személyeket. Itt pedig az iráni Forradalmi Gárda igen magas rangú tábornokáról van szó – hangsúlyozta.

Szíria és Izrael között nincs semmiféle diplomáciai kapcsolat, mutatott rá a szakértő.

„Dzsungeltörvények uralkodnak”

Az Irán támogatta Hezbollah támad izraeli célpontokat a Közel-Keleten, Izrael pedig válaszol ezekre. Libanon területén is sokszor egészen mélyen is támad az izraeli hadsereg, folytatta Novák Attila.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. 

Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a gázai övezeti háború kitörése óta fokozta szíriai támadásait.

A szakértő elmondta, hogy az izraeli sajtóhoz a támadás után eljutott egy Asszad-ellenes szíriai ellenzéki levele, amely kifejezetten megköszönte Izraelnek, hogy ezt a lépést megtette. 

A proxy résztvevőkön keresztüli iráni síita előrenyomulást a Közel-Keleten más arab erők sem nézik jó szemmel

– így ők is üdvözölték ezt az izraeli támadást, tette hozzá a szakértő.

A térségben dzsungeltörvények uralkodnak, Irán a befolyását a különböző szövetségesein keresztül éri el. Vannak iráni erők Szíriában, és ez rendszeres célpontja az izraeli hadseregnek, ami várhatóan a jövőben is így lesz, fejtette ki Novák Attila. 

Borítókép: Az izraeli légicsapások április 1-jén megsemmisítették az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli épületét – közölték szíriai és iráni tisztviselők, és a Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka is meghalt (Fotó: AFP/Maher Al Mounes)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.