Mateusz Morawiecki: A béke ideje mögöttünk van

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is beszédet mondott a NatCon konferencián Brüsszelben.

2024. 04. 17. 17:30
Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök beszédet mond a 2024-es Brüsszelben szervezett NatCon konferencián (Fotó:X/ Saurabh Sharma)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel párt politikusa beszédében meglátásait osztotta meg arról, hogy szerinte hogyan lehet Európa újra „a hazánk, a gyárunk és a védőbástyánk”. Szerinte ahhoz, hogy ezt elérhessük, elsősorban pénzre van szükségünk. Az Európai Unióban az államoknak és a NATO-ban is pénzre van szükség ahhoz, hogy a közös céljainkat meg tudjuk valósítani.

A volt miniszterelnök kiemelte, hogy jelenleg három fő cél forog a köztudatban: a nagyvonalú klímapolitika, a jóléti állam és a védelmi fejlesztés. Ugyanakkor ezek közül a gazdaság korlátosságai közül maximum kettő tud megvalósulni egyszerre.

A politikus érintette a világrend jelenlegi helyzetét: a béke ideje mögöttünk van – mondta, hozzátéve, hogy a multipolaritás erősödésének vagyunk tanúi. Külön figyelmeztetett a propagandaháború veszélyeire, kiemelte Oroszország szerepét.

Európa nem válhat a brüsszeli bürokrácia elvesztegetett földjévé. Azt tapasztaljuk, hogy Brüsszel egyre több hatalmat és hatáskört ragad meg, de nem hiszem, hogy ezeket a legfontosabb kihívásaink megoldására fogják használni

– mondta, majd kiemelte, hogy a nehéz időkben a politikai realizmust kell választani. Felidézte azt is, hogy a nyolcvanas években a kommunizmus idején a barátaival „szabadságharcosok” voltak. 

Ekkor láttam utoljára cenzúrát a gyakorlatban. Ki hitte volna, hogy egy nap Brüsszelben újra cenzúrát fogok tapasztalni 2024 áprilisában. Felháborító ez az őrület, ami a liberális baloldali napirendnek köszönhetően történik

– összegezte gondolatait a konferencia körüli eseményekről.

Borítókép: Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök beszédet mond a 2024-es, Brüsszelben szervezett NatCon konferencián (Forrás: X/ Saurabh Sharma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.