New York felkészül: Mi a teendő, ha újabb földrengés éri a térséget + videó

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés szeizmikus hatásait mintegy 42 millió ember érezhette, a szakértők pedig a lehetséges utórengésekre figyelmeztetnek a geológiai szempontból igen sérülékeny keleti parton.

Forrás: Fox News2024. 04. 06. 10:26
Earthquake hits New York and New Jersey
Földrengés érte New Jersey államot, és New Yorkot. A kormány angol és spanyol nyelvű sürgősségi riasztást adott ki arra vonatkozóan, hogy New Jerseyben és New Yorkban 4,7-es skálájú földrengés történt. Fotó: Vanessa Carvalho Forrás: Brazil Photo Press/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint péntek délelőtt 10 óra 20 perckor rázta meg New Yorkot és környékét egy erős, az adatok szerint 4,8-as erősségű földrengés az Egyesült Államokban.

Régiónkban egy 4,8-as erősségű földrengést tapasztaltunk, amelynek epicentruma a Hunterdon megyei Readington közelében volt

 – mondta Phil Murphy, New Jersey kormányzója, írta a Fox News.

Eric Adams polgármester részt vesz a New York-i New York állambeli Long Island Cityben, a Közel-Kelet és a Türk Társaság és a Muszlim Tisztek Társasága Turkiye-Syria földrengés áldozatainak segélyrendezvényén. (Fotó:Anadolu/AFP/Selcuk Acar)
Eric Adams polgármester részt vesz a New York-i New York állambeli Long Island Cityben, a Közel-Kelet és a Türk Társaság és a Muszlim Tisztek Társasága török–szír földrengés áldozatainak segélyrendezvényén. (Fotó:Anadolu/AFP/Selcuk Acar) 

A hatóságok aktiválták az állami vészhelyzeti műveleti központot és a rengést követően Eric Adams, New York polgármestere is megszólalt.

„Körülbelül 10 óra 23 perckor New York City megérezte a 4,8-as erősségű földrengés hatását” –mondta Adams. 

A rengés epicentruma New Jersey államban mintegy ötven mérföldre volt New York városától.

 

„Eddig nem jelentettek jelentősebb problémákat, de folytatjuk a kritikus infrastruktúrák ellenőrzését“ – mondta az amerikai metropolisz polgármestere.

 

Kathy Hochul New York kormányzója szerint ez volt az elmúlt évszázad az egyik legnagyobb földrengés a keleti parton.

A Columbia Egyetem szeizmológusa szerint egy ötösös erejű rengés a keleti parton potenciálisan nagyobb pusztítást végez mint a nyugaton.

Ez azért van, mert a keleti part geológiai szerkezete régebbi és törékenyebb, így a szeizmikus hullámok a keleti parton nagyobb távolságban is érezhetők.

Az Amerikai Vöröskereszt biztonsági tippeket tett közzé, és azt tanácsolta az embereknek, hogy készüljenek fel az esetleges utórengésekre.

Borítókép: Földrengés érte New Jersey államot, és New Yorkot. A kormány angol és spanyol nyelvű sürgősségi riasztást adott ki arra vonatkozóan, hogy New Jerseyben és New Yorkban 4,8-as skálájú földrengés volt (Fotó: AFP/Vanessa Carvalho)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.