Orbán Viktor: Szerbek nélkül nincs egészséges EU, nincs biztonság és stabilitás

A Boszniai Szerb Köztársaságban tárgyalt a magyar kormányfő és delegációja. Orbán Viktor jelentős elismerésben részesült.

Forrás: RTRS2024. 04. 05. 12:02
ORBÁN Viktor; DODIK, Milorad
Orbán Viktor Bosznia-Hercegovinában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Boszniai Szerb Köztársaság legnagyobb elismerésével tüntették ki pénteken Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök Milorad Dodiktól vehette át a kitüntetést.

A szerbek és a magyarok, bárhol éljenek is, határoktól függetlenül mindig szomszédok  – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Banja Lukában, miután Milorad Dodik, a szerb állam elnöke átadta neki az elismerést. Az RTRS boszniai szerb médium beszámolója szerint a kormányfő elmondta, hogy a szerbek bevonása nélkül nincs egészséges EU vagy stabilitás Európában.

Régóta figyelem a szerbeket, emlékszem, milyen volt a szerbeknél, amikor ezt a világot Jugoszláviának hívták, és amikor fejlettebbek voltak nálunk, és emlékszem a magyar parlamenti szavazásra Bosznia elismeréséről, én akkor is figyeltem a szerbeket. Láttam, hogyan küzdenek a szerbek a helyükért ebben az új korszakban. Nagyon nehéz, amikor egy nemzetnek meg kell találnia a helyét a világban, és ez mindig nehezebb a vezetőinek. A szerbek és a magyarok, bárhol éljenek is, határoktól függetlenül mindig szomszédok

 – jelentette ki Orbán.

Beszédében a magyar miniszterelnök kijelentette: Bosznia-Hercegovina decentralizált országként nem centralizálható az entitások döntése nélkül. Azt mondta, ha egy közösség tulajdonát elveszik, az nagy problémákhoz vezet. 

Kiemelte, hogy nem csak szimpátia miatt jött Banja Lukába.

A szerbek és Dodik elnök helyesen cselekszenek. A politikában is fontos, hogy mekkora vagy, vannak nagyok és kisebbek. Sokkal többen vannak, akik egyetértenek Önnel, de nem mondhatják el nyilvánosan. Én nyilvánosan is elmondhatom, mert otthon stabil kormányom van. Megengedhetem magamnak, hogy azt mondjam, ez tisztességtelen politika a Boszniai Szerb Köztársasággal szemben. Beszélnünk kell, és össze kell gyűjtenünk azokat, akik megértik a szerb népet a Szerb Köztársaságban és Szerbiában egyaránt. Július 1-től átvesszük az EU soros elnöki posztját, lesz egy csapatunk, amely Bosznia-Hercegovinával foglalkozik majd

 – mondta Orbán.

A magyar delegáció és Orbán Viktor miniszterelnök  érkezése nagyon fontos nap, amelyen a barátok érkezését ünnepeljük – mondta Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke a sajtótájékoztatón.

Magyarország megmutatta, hogy szeretne velünk együttműködni, és megért minket

 – mondta Dodik, aki hozzáette: örömmel tölti el a közös gazdasági fórum.

Magyarország és a Szerb Köztársaság együttműködése nem valaki ellen szól, hanem értünk, akárhogyan is próbálja ezt valaki bemutatni

 – mondta Milorad Dodik.

A XXI. század első éveire a legtalálóbb jelző talán a „kiszámíthatatlan” szó. Ebben a helyzetben szükség van kiszámíthatóságot adó, fix, biztos pontokra: Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság kapcsolatrendszere ilyen

– írta a Facebookon közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az elmúlt években egy kölcsönösen előnyös és tiszteleten alapuló együttműködést építettünk fel, amiből Magyarország sokat profitált.

Most a továbblépés lehetőségeit tekintjük át. 24 magyarországi vállalat vezetője kísért el minket, akiknek nincs más dolguk, mint kihasználni a kiváló politikai együttműködés jelentette lehetőségeket

– tette hozzá  tárcavezető.
Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kezet fog tárgyalásuk előtt Banja Lukában 2024. április 5-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.