Ördög a részletekben: Brüsszelnek fontosabbak az NGO-k, mint az akadémia

Navracsics Tibor szerint Brüsszel túlértékeli az NGO-kat.

2024. 04. 12. 16:31
null
Fotó: GREGUS BERTALAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter részt vett a 9. Kohéziós Fórumon Brüsszelben. A fórum után sajtótájékoztatót tartott az egykori uniós biztos, aki sajtómegkeresésre elmondta, hogy az Európai Bizottság információs politikájának fontos részét képezi az, hogy miközben meghallgatja a nemzeti intézményeket is, szeret a nemzeti intézményektől független, közvetlen szereplőktől is információkat szerezni.

Ezeket néha fel is, vagy túl is értékelik. Én úgy gondolom, hogy itt most csak erről van szó

– fejtette ki, amikor a Kossuth rádió munkatársa arról kérdezte, miért lehet, hogy az esemény szakmai tartalmát összeállító szereplők rangsorában előrébb kerültek az NGO-k, mint az akadémiai területek.

Az Európai Bizottság oldalán elérhető hivatalos ismertető a 9. Kohéziós Fórumról.

A Kohéziós Fórum egy háromévente megtartott nagyszabású politikai esemény, amelyen európai intézmények, tagállamok, regionális és helyi hatóságok, gazdasági és szociális partnerek, civil szervezetek és egyetemek magas szintű képviselői találkoznak, és az európai kohéziós politika fő kihívásairól, valamint a kohéziós politika jövőjéről zajlik a diskurzus.

Navracsics Tibor azt is kifejtette, hogy 

Magyarország az egyik legsikeresebb szereplője az Európai Unió kohéziós politikájának, hiszen mind a társadalompolitikai programjaink, mind pedig a területfejlesztési programjaink rendkívül sikeresek, jó felhasználói vagyunk az európai uniós forrásoknak, és ebből adódóan szeretnénk beleszólni a kohéziós politika alakulásába.

Ahogy a sajtó munkatársainak megerősítette, Magyarország azért is volt hangsúlyos fél a fórumon, mivel július 1-jétől az Európai Unió elnökségét adó tagállam lesz. Az elnökség vezetése – mint kiemelte – lehetőséget nyit majd hazánk számára, hogy az európai társadalompolitikában és a szociális felzárkóztatás területein kiemelt szerepet vállaljon.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben a 9. Kohéziós Fórumon (Fotó: Gregus Bertalan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.