Szijjártó Péter: Szerbia kulcsország a régióban

– Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács miniszteri bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően, és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után – szögezte le a magyar külügyminiszter.

2024. 04. 13. 17:40
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel.

A magyar külügyminiszter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban. 

Ezért is teszünk meg mindent Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében

– fogalmazott. 

Magyarország érdekelt a Belgrád–Pristina-párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, 

Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot 

– írta Szijjártó Péter. Jelezte: ismét megerősítette kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe mindaddig, amíg a Belgrád–Pristina-viszonyrendszer nyugvópontra nem jut.

„Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően, és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után” 

– szögezte le a magyar külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.