Tanárként és eszkortként is dolgozott a sydney-i támadás elkövetője

Tizenhét évesen skizofréniával diagnosztizálták, és már korábban a hatóságok látókörébe került a hat halálos áldozatot követelő sydney-i késelés elkövetője. A férfi szülei közleményükben „igazán szörnyűnek” nevezték a támadást.

Forrás: The Telegraph2024. 04. 14. 13:56
Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án
Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/AAP/Steve Markham)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap kiadott közleményben a sydney-i támadó szülei „igazán szörnyűnek” nevezték fiuk tettét – számol be róla a The Telegraph brit napilap.

Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án
Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/AAP/Steve Markham)

Teljesen lesújtottak bennünket a tegnap Sydney-ben történt traumatikus események

– írták a szülők, akik együttérzésüket nyilvánították az áldozatok családtagjai, valamint a sérültek felé.

Mint arról beszámoltunk, egy férfi – akit a hatóságok később a 40 éves Joel Cauchiként azonosítottak – kést rántott egy sydney-i bevásárlóközpontban, és több embert megsebesített, mielőtt egy rendőrnő lelőtte. 

A támadásnak hat halálos áldozata volt, köztük egy édesanya, aki kilenc hónapos lányát próbálta védeni a támadótól. A sérült kislányt meg kellett operálni, jelenleg is súlyos állapotban van.

A korábban tanárként is dolgozó Cauchinak nem volt priusza, de korábbi aggasztó viselkedése, főleg a kések iránti rajongása miatt már a hatóságok látókörébe került. Már 17 évesen skizofréniával diagnosztizálták, tavaly pedig rendőröket kellett hívni, amikor összekülönbözött a családtagjaival, mert azok el akarták venni tőle a késeit.

A férfi nemrég költözött Queenslandből Sydney-be, ahol hostelekben húzta meg magát. Munkája nem volt, internetes oldalakon hirdette a szolgálatait férfi eszkortként.

A hatóságok megerősítették, hogy nem találtak arra utaló nyomot, hogy Cauchi tettét bármilyen ideológiai megfontolás vezette volna.

A támadás sokként érte Ausztráliát. Anthony Albanese miniszterelnök borzalmasan erőszakos cselekménynek nevezte a késelést, de megdöbbenésének és részvétének adott hangot a brit királyi pár, a walesi herceg és hercegné, valamint Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

Együttérzését fejezte ki a katolikus egyházfő is. 

Ferenc pápa mély szomorúsággal értesült a sydney-i erőszakos támadásról, és lelki szolidaritását tolmácsolja mindazoknak, akiket ez az értelmetlen tragédia érintett

– fogalmazott Pietro Parolin bíboros államtitkár a Sydney érsekének, Anthony Colin Fishernek címzett üzenetben.

Borítókép: Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/AAP/Steve Markham)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.