Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A Harvard többé nem foglal állást politikai kérdésekben + videó

A Harvard egyetem ezentúl nem fog nyilatkozni olyan kérdésekben, amelyek nincsenek összefüggésben az alapműködésével.

Forrás: The Guardian2024. 05. 29. 14:44
Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harvard Egyetem kedden bejelentette, hogy a gázai háború kapcsán kialakult tiltakozások miatt nem foglal többé hivatalosan állást politikai kérdésekben, közölte a The Guardian. A döntés azután született, hogy az egyetem áprilisban külön munkacsoportot hozott létre abból a célból, hogy  megvitassák, fognak-e véleményt nyilvánítani olyan politikai kérdésekben, amelyek nem befolyásolják az egyetem működését. 

A munkacsoport megállapította: 

Az egyetem és vezetői nem adhatnak ki hivatalos nyilatkozatokat olyan nyilvános ügyekről, amelyek nem érintik közvetlenül az egyetem alapműködését. 

Az egyetem képviselője szerint a munkacsoport döntését elfogadják, annak gyakorlatba ültetése viszont „időt igényel”. 

A döntést máris heves kritika érte, sokan azzal vádolják az egyetemet, hogy semlegesnek mutatja magát az izraeli háború kapcsán, pedig pénzügyi szempontból is érintett. Másrészt, sokan úgy vélik, hogy a Harvard döntése egy szükséges lépés a szólásszabadság védelmének érdekében. 

Tavaly támogattuk az intézményi semlegességet, amely lehetőséget ad a főiskolák és egyetemek számára, hogy minden hallgató és oktató jogait képviseljék, bocsánatkérés szükségessége nélkül!

– nyilatkozta az Egyéni Jogokért az Oktatásban Alapítvány (FIRE). 

A döntés meghozatalára azután került sor, hogy a végzős hallgatók tömeges tüntetést szerveztek a Harvard diplomaosztó ünnepségén a palesztinbarát diáktüntetőkkel szembeni bánásmód miatt. Tizenhárom hallgatótól tagadták meg a diplomaszerzés lehetőségét, mert részt vettek palesztinpárti táborozásokban, ezt a döntést a hallgatók és az oktatók is elítélték.

A Harvard nem az egyetlen egyetem, amely a semlegességet választja a politikai kérdésekben. Az év elején a Columbia egyetem szenátusa egyhangúan elfogadta az intézményi semlegességet, a Pennsylvnia és Yale egyetemek oktatói is követni akarják ezt a példát. 

Borítókép: A Harvard Egyetem jogi karának könyvtára az egyetem területén, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2024. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.