Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A történelemben még soha nem volt békeszerető kalifátus

A kalifátus a saría törvényeken alapuló rend lenne – figyelmeztet a neves iszlámtudós.

Forrás: V4NA2024. 05. 30. 5:30
Demonstration by the Islamist scene in Hamburg
Egy német iszlamista tüntetés résztvevői a „Kalifátus a megoldás” szlogennel ellátott plakátot tartanak a magasba. dpa Picture-Alliance/AFP
Fotó: Axel Heimken Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kalifátus nem összeegyeztethető az alaptörvénnyel. Ez egy totalitárius diktatúra olyan értékekkel, amelyek a 7. században Szaúd-Arábiában uralkodtak, a Korán mintájára kialakított értékek érvényesítéséről van szó Németországban” – hívja fel rá a figyelmet a neves iszlámtudós Susanne Schröter, írja a Kath.net katolikus hírportál.

A professzor annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég – ahogy lapunk is megírta – a németországi Hamburgban több mint ezer ember követte az iszlamisták demonstrációra szólító felhívását. A résztvevők egyértelműen kinyilvánították, hogy elutasítják Németországot, és többen olyan szlogenekkel ellátott táblákat vittek a tüntetésre, amelyeken az áll: „A kalifátus a megoldás.”

Susanne Schröter az Idea protestáns hírügynökségnek adott interjújában kiemelte,

A történelemben még soha nem volt békeszerető kalifátus.

„A kalifátus a saría törvényeken alapuló rend lenne, hasonlóan az afganisztáni tálibokhoz, vagy ami még rosszabb, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, ahol olyan merev normák érvényesülnének, amelyeknek semmi közük az emberi jogokhoz, és amelyben minden nem muszlim másodrendű állampolgár. Ebben a rendben a nőknek nincsenek ugyanolyan jogaik, mint a férfiak, és a nem muszlimok elleni erőszak is igazolható” – fejtette ki az iszlámtudós, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Hozzátette, hogy a német belügyminisztérium azonban nem veszi komolyan az iszlamizmus problémáját, szerinte jelentéktelen hóbortnak tekintik

.Az alsó-szászországi muszlim diákok körében végzett felmérések azonban például azt mutatják, hogy csaknem hetven százalékuk fontosabbnak tartja a Koránt, mint a német törvényeket. A münsteri egyetemen pedig iszlám teológia és valláspedagógia szakos hallgatókat kérdeztek meg, akiknek a fele azt állította, hogy Izraelnek nincs joga a létezéshez, minden ötödik pedig Németország iszlamizálását támogatja – hívta fel rá a figyelmet az akadémikus, aki arra is figyelmeztet, hogy éppen ezek a hallgatók lesznek aztán a multiplikátorok.

A bevándorláspolitikával kapcsolatban Schröter megjegyezte, hogy óva int a „gyors honosítástól”, mert ennek az integrációs folyamat végén kell bekövetkeznie. „Szükségünk van egy befogadó kultúrára azok számára, akik osztják társadalmunk értékeit, és kemény kézre mindazokkal szemben, akik antidemokratikus célokat követnek” – tette hozzá.

Borítókép: Egy német iszlamista tüntetés résztvevői a „Kalifátus a megoldás” szlogennel ellátott plakátot tartanak a magasba (Fotó: DPA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.