Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az interneten való felszínes időtöltéstől való megtartóztatás is tekinthető vezeklésnek

Készülődnek a 2025-ös jubileumi szent évre a Vatikánban. Közzétették a teljes bűnbocsánat eléréséhez szükséges feltételeket bemutató dokumentumot.

2024. 05. 14. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern világgal lépést tartó egyház a hagyományos jóvátételek mellett újfajta vezeklési módokat is említ, amelyek a figyelemelterelés és a fölösleges időtöltés csapdái lehetnek a közösségi oldalakon. A spirituális megtisztulás javára válhat, ha a bűnbánat lelkületével a hívők a nap során egy időre távol tartják magukat a világhálón eltöltött üres tevékenységektől – írja elő a jubileumi szent évre vonatkozóan a Vatikán Apostoli Penitenciáriája.

Illusztráció (Fotó: Pixabay, Firmbee)
Illusztráció (Fotó: Pixabay, Firmbee)

A teljes búcsú elnyerése lehetséges a hagyományos pénteki önmegtartóztatás gyakorlásával, valamint a szegényeknek, a vallási vagy társadalmi jellegű tevékenységek, a nehéz helyzetben lévő fiatalok, a szükséget szenvedő, elhagyott idősek a hazájukat elhagyni kényszerült, jobb élet reményében elvándorolt személyek és családjuk anyagi támogatásával vagy önkéntes szeretettevékenységen keresztül való segítésével. 

A jubileumi szent év karácsony éjszakáján kezdődik, egy évig tart, és több millió hívőt és turistát vonz a nagyvilágból az Örök Városba.

Angelo De Donatis apostoli penitenciárius, a teljes bűnbocsánatra vonatkozó dokumentum összeállítója hangsúlyozta, hogy az isteni irgalmasság határtalan. Teljes búcsút nyerhetnek mindazok a zarándokok, akik meglátogatják Róma négy pápai bazilikájának legalább egyikét, a Szentföldön a jeruzsálemi Szent Sírt, vagy Betlehemben a Születés bazilikáját, vagy Názáretben az Angyali üdvözlet szentélyét. Szentmisén, rózsafüzér imádságon vagy Via Crucison vesznek részt a zarándoklat során bármelyik szent jubileumi helyszínen. 

A dokumentum a Rómán kívüli szent helyeket is megjelöli a zarándoklatok úti céljaként, köztük Assisi, Loreto és Pompei Szűzanya kegyhelyeit.

Ugyanakkor felhívja a hívők figyelmét az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek újrafelfedezése és gyakorlására, a betegek, foglyok, magányos idősek, fogyatékkal élők meglátogatására. A bűnbánat, a kiengesztelődés központi helyet foglal el a dokumentumban, ezért az apostoli penitenciárius azzal a felkéréssel fordul a világegyház püspökeihez és papjaihoz, hogy nagylelkű együttműködéssel és odaadó lelkülettel biztosítsák a lehető legszélesebb lehetőséget a hívek számára, hogy a bűnbánat szentségéhez járulhassanak, hogy a szent évben még hatásosabban éljenek az üdvösség eszközeivel. A jubileumi évre való előkészületekről tájékoztatót tartott a május 9-én Szentszák sajtótermében Rino Fisichella érsek, az evangelizációs dikasztérium elnöke. Bemutatták a szent évben tervezett kulturális és lelkiségi programokat, valamint az a weboldalt, ahol követni lehet az eseményeket és ami hasznos információkhoz juttatja a zarándokokat. 

Már elérhető a Vatikán www.iubilaeum2025.va oldala, ahol kilenc nyelven tájékozódhatnak a látogatók. Mobilalkalmazás letöltésével is követni lehet majd az eseményeket. Rino Fisichella érsek a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a római önkormányzattal, Lazio régióval és az olasz kormánnyal közösen készülnek a több millió látogató fogadására, amelyhez megfelelő infrastruktúrát is igyekeznek biztosítani az Örök Városban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, JESHOOTS-com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.