Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az iskolákba vinnék az iszlám hitoktatást

Németországban már több mint egymillió muszlim diák tanul, egy javaslat szerint pedig az iskoláknak ki kell elégíteni az igényeiket. Az iszlám hitoktatás nemsokára hivatalosan is megjelenhet az iskolákban.

2024. 05. 21. 17:37
Már több mint egymillió muszlim diák tanul Németországban (Fotó: AFP/Aamir QURESHI) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Pedagógusszövetség elnöke, Stefan Düll átfogó iszlámoktatást sürgetett az állami iskolákban, a javaslata az, hogy állami felügyelet mellett az iszlám hitoktatás legyen része az iskolai óráknak – írja a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című lap, amelyről a Junge Freiheit internetes hírportál számolt be.

 

Sok muszlim számára a keresztény hitoktatás alternatívájaként kínált etikaórák nem voltak elegendőek – tette hozzá Stefan Düll, aki maga is több évig tanított különböző iskolákban.

Ami az iskolán kívüli iszlámórákat illeti, sok szülőnek jogos aggályai voltak az ott tanított értékekkel kapcsolatban. Azt szerették volna, ha gyermekeiket a felvilágosult iszlám szellemében, szakmai támogatással, de nem más országok, például Törökország vagy Irán által irányított oktatásban nevelik. Ezért most az alaptörvény szellemében kell létrehozni a tanítási programokat – hangsúlyozta Düll a NOZ-ban.

A mai napig nincs egységes iszlámoktatás a németországi iskolákban. Baden-Württemberg mellett azonban olyan szövetségi tartományok, mint Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália már kezdeményeztek különböző mintaprojekteket. 

Az Integrációs Médiaszolgálat szerint Németországban jelenleg több mint egymillió muszlim vallású diák él. Azonban csak töredékük vesz részt a hitüknek megfelelő iskolai oktatásban, a tavalyi tanévben alig hetvenezer fiatal. A médiaplatform szerint az iszlám vallásoktatás iránti igény sokkal nagyobb, mint amennyit jelenleg kínálni tudnak.

Németország az elmúlt években több millió bevándorlót fogadott be. Ennek következtében az ország iskolarendszere is átalakult, és egy sokszínű, multikulturális diákközösséggé vált. Ahelyett azonban, hogy ez előnyére vált volna, a tanárok és iskolai vezetők beszámolója a külföldi diákok növekvő számának veszélyeire mutat rá. Norma Grube igazgató egyre kaotikusabb körülményekről számolt be egy lapinterjúban. 

 

Ahol sok gyermek rosszul beszél németül, mindennaposak a támadások, és a szülői értekezleteken rendszeresen tolmácsra van szükség.

Grube a Die Welt lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 23 különböző nemzet találkozik az iskola udvarán, közülük néhányan egyáltalán nem értik egymást, és néha ellenséges régiókból származnak.

– Ezzel el is érkeztünk az egyik okhoz, amiért a tanári hivatás egyre kevésbé vonzó: a pszichés stressz óriási, és egyre csak nő. Ráadásul a tanárok elleni agresszió és tiszteletlenség olyan szintű, hogy sokan közülük képtelenek megbirkózni vele – tette hozzá. Berlinben a diákok negyven százaléka nem német anyanyelvű, és az olyan városokban, mint Hamburg, a diákok többsége migránshátterű. 

Összességében a németországi általános iskolákba járó gyerekek megdöbbentő aránya, 38 százaléka migránshátterű. 

Néhány ilyen iskolában mindennapos az antiszemitizmus, a muszlim diákok leginkább a zsidó diákokat bántják – írta korábban a Die Welt.

Grube szerint sok tanár vonakodik a szükséges szankciókat alkalmazni a problémás diákokkal szemben, sőt néha félnek is tőlük. Országszerte arról számolnak be az iskolák, hogy drasztikusan megszaporodtak az erőszakos esetek az osztálytermekben, ráadásul sokszor el sem tanácsolhatják a diákokat. – A tanév elején az egyik diák olyan súlyosan megvert egy másikat, hogy két napra kórházba kellett szállítani. A tantestület kívánságának megfelelően szívesen kicsaptam volna az iskolából, de ez nem volt lehetséges, mert a környéken nincs másik iskola. Most a diákjaimnak és a kollégáimnak kell vele együtt élniük. Félünk, hogy nem tudjuk majd megvédeni a többi gyereket – mondta az iskolaigazgató.

Nemrég 632 tanárt kérdeztek meg a munkájuk során tapasztalt erőszakról. A felmérés szerint a tanárok csaknem 75 százalékát érte már legalább egyszer inzultus vagy bántalmazás, mintegy negyven százalékuk esetében ez még az elmúlt egy évben is így volt. Körülbelül minden ötödik tanár volt már fizikai bántalmazás áldozata, és minden tizedik pedagógust zaklattak szexuálisan.

Borítókép: Már több mint egymillió muszlim diák tanul Németországban (Fotó: AFP/Aamir Qureshi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.