Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Észak-koreai rakéta változtatta meg a találkozó napirendjét

Őt év óta először tartott magas szintű találkozót hétfőn Szöulban Dél-Korea, Japán és Kína, néhány órával azután, hogy Észak-Korea bejelentette, egy új kémműhold felbocsátását tervezi.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 9:07
Jun Szogjol dél-koreai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt a szöuli elnöki hivatalban 2024. május 26-án. A felek május 27-én Li Csiang kínai kormányfővel tartanak háromoldalú tárgyalást a dél-koreai fővárosban. Forrás: MTI/EPA/AP pool/Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jun Szogjol dél-koreai elnök, Li Csiang kínai miniszterelnök és Kisida Fumio japán kormányfő találkozóján a vezetők a háromoldalú diplomácia újraélesztésén dolgoztak.

Li Csang a megbeszélésen felszólította Tokiót és Szöult, hogy ne változtassák a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai játszmákká vagy biztonsági kérdéssé, és utasítsák el a protekcionizmust, valamint az ellátási láncok szétválasztását vagy megszakítását, jelentette hétfőn a kínai állami hírügynökség.
A találkozó előtt Észak-Korea vasárnap este tájékoztatta a japán parti őrséget arról, hogy nyolc napra megnyitotta a műholdindítási ablakot, és három tengeri veszélyzónát jelölt ki a Koreai-félsziget és a Fülöp-szigeteki Luzon sziget közelében, ahová a hordozórakéta törmelékei hullhatnak. Phenjan ezzel megerősítette azokat a dél-koreai hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint ismét felderítőrakétát akar pályára állítani.
Bár az északi kérdés hivatalosan nem szerepelt a tárgyalások napirendjén, mivel Tokió, Szöul és Peking inkább a gazdaság terén igyekszik előrelépést elérni, ez a küszöbön álló rakétaindítás mégis beemelte az észak-koreai kérdést a csúcstalálkozóba.

Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást

–mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt.
A találkozón a kínai miniszterelnök felszólította az érintett feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és akadályozzák meg, hogy a helyzet tovább bonyolódjon a Koreai-félszigeten.
Li Csiang nem sokkal korábban találkozott a Samsung dél-koreai óriásvállalat főnökével, amely az egyik legaktívabb külföldi vállalat Kínában, és amely több milliárd dollárt fektetett be félvezetők és elektronikai termékek gyártására szolgáló létesítményekbe.

A külföldi tulajdonú vállalatok nélkülözhetetlenek Kína fejlődéséhez, és a kínai megapiac mindig nyitott lesz a külföldi tulajdonú vállalatok előtt

– mondta a kínai miniszterelnök a Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint.
Mint mondta, Peking intézkedéseket fog hozni, beleértve a piacra jutás kiterjesztését, hogy javítsa az üzleti környezetet, a külföldi vállalatok biztonságban tudhassák befektetéseiket és fejlődésüket Kínában. Hozzátette:

Kína üdvözli a dél-koreai vállalatokat, köztük a Samsungot, hogy tovább fejlesszék befektetéseiket és együttműködésüket.

A csúcsszintű találkozót követő sajtótájékoztatón a dél-koreai államfő kijelentette: 

A háromoldalú együttműködési rendszert meg kell erősíteni. Úgy döntöttünk, hogy rendszeres háromoldalú csúcstalálkozókat tartunk.

 

Borítókép: Jun Szogjol dél-koreai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt a szöuli elnöki hivatalban 2024. május 26-án. A felek május 27-én Li Csiang kínai kormányfővel tartanak háromoldalú tárgyalást a dél-koreai fővárosban (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.