Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Friss hírek érkeztek a szlovák miniszterelnökről

Stabil, de súlyos állapotban van Robert Fico. A szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán egy héttel ezelőtt, május 15-én támadta meg a háborúpárti Juraj Cintula arra hivatkozva, nem ért egyet a kormány politikájával. A kormányfő állapotáról helyettese, Robert Kalinák közölt friss híreket, beszámolójában a 71 éves lévai férfi merényletkísérletét is érintette, amelyről újabb információk kerültek nyilvánosságra.

2024. 05. 23. 8:40
ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Robert Fico szlovák kormányfõ 2024. január 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza hivatalába Robert Fico szlovák miniszterelnök – erről beszélt a szlovák Pravda lapnak adott interjújában Robert Kalinák kormányfő-helyettes és védelmi miniszter. Szerdai közlése szerint Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos, Pozsonyba történő átszállítása egyelőre nem időszerű.

A miniszterelnöknek a következő napokban több külföldi útja is lett volna, többek közt a svájci békecsúcsra, valamint jövő héten Izraelbe látogatott volna – előrejelzések szerint Kalinák helyettesítheti. A miniszterelnököt egy háborúpárti szlovák férfi, a 71 éves Juraj Cintula próbálta meg megölni múlt héten – állítása szerint bántani akarta őt.

Elfogása után azt nyilatkozta, azért támadta meg Ficót, mert nem értett egyet a kormány politikájával, beszédes azonban, hogy már április végén is megjelent egy kormányülésen más tüntetőkkel, akkor olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”. Előrejelzések szerint Cintula legkevesebb 25 évnyi börtönbüntetésre számíthat, de nem kizárt, hogy életfogytiglanira ítélik. Az elkövető azonban koránt sincs jó helyzetben, szerdán ugyanis arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy nyitrai ügyvédje visszaadta az ügyet, közölte, nem képviseli a férfit. „Személyes okokból úgy döntöttem, hogy nem képviselem tovább Juraj Cintula urat” – hangsúlyozta. Kalinák pedig arról adott hírt, a támadó egy közösségben beszélt terveiről, amelyekről csupán annyi derült ki, hogy Cintula valamit tervezett.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfõ 2024. január 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.