Háborús hangulat a NATO külügyminiszteri tanácsülésén

Minden eddiginél háborúpártibb hangulat és minden eddiginél őrültebb ötletek Prágában – közölte Szijjártó Péter.

Forrás: Facebook2024. 05. 31. 13:04
SZIJJÁRTÓ Péter; STOLTENBERG, Jens; LIPAVSKY, Jan
Prága, 2024. május 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k) és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (b) a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozóján Prágában 2024. május 31-én. MTI/AP pool/Peter David Josek Fotó: Peter David Josek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NATO külügyminiszteri tanácsülés Prágában: a hangulat háborús, egyre háborúsabb…

Ezt írta a Facebook-oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Mi ki akarunk maradni, de ez ma kemény menet lesz!

 – tette hozzá Szijjártó Péter.

A magyar tárcavezető egy korábbi bejegyzésében, még a cseh fővárosba való indulása előtt pedig azt írta:

Kemény nap lesz, hiszen az európai kollégák már hétfőn nagy lendülettel lovalták bele magukat a háborús pszichózisba. Az amerikaiak és a britek jelenléte pedig még ösztönzőleg is fog hatni ma erre a hisztérikus állapotra.

A miniszter aláhúzta: minden eddiginél háborúpártibb hangulat és minden eddiginél őrültebb ötletek várhatók ma.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) ajtaja nyitva maradjon új tagok előtt, beleértve Ukrajnát is

 – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsának informális ülésén elmondott megnyitó beszédében pénteken Prágában. A Világgazdaság beszámolója szerint a találkozó célja a szövetség nyári, washingtoni csúcstalálkozójának előkészítése, miközben a szervezet igyekszik növelni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A tagállamok közben egymás után oldják fel az ukránoknak adott fegyvereket érintő korlátozásokat, hogy Kijev védekezhessen az orosz területről indított csapások ellen. Lipavsky azt is javasolta, hogy 

készüljön egy közös NATO-stratégia az orosz agresszió megfékezésére.

Jens Stoltenberg főtitkár az ülés előtt újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania a biztonsági rendszerek Ukrajnába küldésének koordinációjában, valamint a kezelő személyzet kiképzésében is ukrán területen.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (b) a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozóján Prágában 2024. május 31-én (Fotó: MTI/AP/Peter David Josek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.