Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Izrael-ellenes megmozdulás volt a római parlamentben

Egyre több helyre szivárognak be a Palesztina szabadságát követelő tüntetők Olaszországban.

2024. 05. 29. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több helyre szivárognak be a Palesztina szabadságát követelő tüntetők Olaszországban. Korábban az utcákon vonultak fel, később az egyetemeket foglalták el, konferenciákat zavartak meg. Kedd délután Bolognában több százan vonultak ki, hogy megbénítsák a vonatközlekedést a központi pályaudvaron. Hat vasúti sínt foglaltak el, órákra leállt a város vonatközlekedése. 

Eddig főként a diákegyletek, baloldali csoportok, anarchisták és bevándorlók társultak a megmozduláshoz. Időnként baloldali politikusok is megjelentek a tüntetők között. 

Kedden a római parlament képviselőházában már az ellenzéki politikusok is lobogtatták a palesztin zászlót. Az Ötcsillag Mozgalom párt kampánytémaként használja az izraeli–palesztin konfliktust.

A keddi vitanapon a béke szimbólumaként ismert szivárványos zászlót és a palesztin lobogót vettek elő az ellenzék soraiban helyet foglaló képviselők. 

Sajtókommentek szerint az Ötcsillag Mozgalom így próbálja bezsebelni a palesztinpárti szélsőséges csoportok szavazatát és megszerezni a baloldali Demokrata Párttól. 

Az ötcsillagosok elnöke Giuseppe Conte már korábban is karöltve mutatkozott a palesztin párti tüntetőkkel az utcai felvonulásokon. A jelenlegi megmozdulással azonban megszegték a parlamenti szabályokat a képviselők azzal, hogy az „olaszok házában” palesztin zászlókat lobogtattak. 

A zászlókat Riccardo Ricciardi csempészte be a képviselőházba, aki felszólalásában a palesztin állam elismerését követelte. 

Az Ötcsillag Mozgalom, a baloldali Demokrata Párt, a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége egyébként megpróbál nyomást gyakorolni a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormányra, hogy ismerje el Palesztina függetlenségét és szankciókkal büntesse Izraelt. 

Elly Schlein a Demokrata Párt elnök szerint a problémát az jelenti, hogy a nemzetközi közösség sohasem állt ki egyhangúlag Palesztina függetlensége mellett. Szerinte a palesztinoknak ugyanúgy, ahogyan minden más népnek, joga van békében és biztonságban élni hazájában. 

Míg Spanyolország, Írország és Norvégia elismerte a palesztin állam függetlenségét, addig Olaszországban megosztja a politikusokat. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a kérdésben úgy nyilatkozott, a palesztin állam elismerése jelenleg nem segíti térség stabilitását. 

A tárcavezető szerint a palesztin–izraeli konfliktust nem lehet felhasználni politikai kampányra. Tajani elutasítja Madrid, Dublin és Oslo álláspontját, véleménye szerint elsősorban Izraelnek kell elfogadnia a független palesztin államot, de a háború lezárását követően Itália készen áll, hogy csatlakozzon a béke fenntartására irányuló katonai ENSZ misszióhoz. 

Borítókép: Palesztinpárti megmozdulás a római parlamentben (Forrás: X/Giuseppe Conte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.