Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Josep Borrell: Elfogadhatatlan az észt–orosz határon történt incidens

„Ez a határincidens Oroszország provokatív magatartásának és hibrid akcióinak szélesebb körű mintájába illeszkedik” – mutatott ráJosep Borrell.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 21:06
BORRELL FONTELLES, Josep
New York, 2024. március 12.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után a világszervezet New York-i székházában 2024. március 12-én.
MTI/EPA/Justin Lane
Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan Oroszország azon lépése, hogy csütörtök éjjel a határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat eltávolították a két ország határát képező Narva folyóról – hangsúlyozta pénteki sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

„Ez a határincidens Oroszország provokatív magatartásának és hibrid akcióinak szélesebb körű mintájába illeszkedik, többek között a Balti-tenger térségének tengeri és szárazföldi határain” – mutatott rá.

Borrell felszólította Moszkvát, hogy adjon magyarázatot a történtekre, és helyezze vissza a világító bójákat. 

„Az Európai Unió a kezdetektől fogva szorosan figyelemmel kísérte a helyzetet, Észtországgal és más tagállamokkal együttműködve és szolidaritást vállalva” – hívta fel a figyelmet.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Tallinn kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen.

Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket

– mondta a kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján. „Oroszország növeli a határprovokációk számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot okozzon országaink társadalmában” – tette hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken kijelentette, hogy a nyugati katonai szövetség szolidáris Észtországgal a szuverenitását veszélyeztető bármilyen fenyegetéssel szemben.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai fõképviselője (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.