Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újabb választással bővül a nyári voksolások listája

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 18:44
Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond a Policy Exchange nevű londoni politikai elemzőműhelyben (Fotó: MTI/AP/Getty Images pool/Carl Court)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában – jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök. Sunak a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt, szakadó esőben és az utca bejáratánál zajló tiltakozó megmozdulás hangzavara közepette tett nyilatkozatában közölte: a nap folyamán kérte III. Károly királytól a parlament feloszlatását, és az uralkodó elfogadta az indítványt.

A 2019-ben tartott legutóbbi brit parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és kényelmes, 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Azóta azonban – több egymást követő belpolitikai botrány és gazdasági sokk hatására – mélypontra süllyedt a 2010 óta kormányzó konzervatívok népszerűsége, és a felmérések hónapok óta következetesen 20 százalékpont körüli támogatottsági előnyt jeleznek a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt számára.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond a Policy Exchange nevű londoni politikai elemzőműhelyben (Fotó: MTI/AP/Getty Images/Carl Court)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.