Keményen odaszúrt a háborúpárti uniós politikusnak a kormányfő

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy várakozással tekint az új szerb kormánnyal való együttműködés elé. A brüsszeli háborúpárti vezető azonban nem felejtette el azonnal Belgrád szemére vetni, hogy a szerbek nem vezettek be szankciókat Oroszország ellen. Borell csattanós választ kapott az új balkáni miniszterelnöktől.

2024. 05. 04. 17:44
Milos Vucsevics, Szerbia új miniszterelnöke 2024. május 1-jén a belgrádi parlamentben. Fotó: Oliver Bunic Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap tette le a hivatali esküjét az új szerb kormány Belgrádban. Szerbia miniszterelnöke a decemberi választásokat követően a Szerb Haladó Párt elnöke, Milos Vucsevics lett. Az új kormányfőnek gratulált a megválasztásához Josep Borrell is. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azonban a kedves szavak mellett azonnal dorgált is, s kifogásolta, hogy Szerbia nem hajlandó büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszország ellen.

Az X közösségi oldalon gratulált Borrell Vucsevicsnek, és hozzátette, hogy nagyon várja a vele és az új szerb kormánnyal való együttműködést, azért, hogy Szerbia előrehaladjon az európai úton. Az EU értékeivel, valamint a közös kül- és biztonságpolitikával összhangban történő koordináció és cselekvés a stratégiai irányultság alapvető jelzései – tette hozzá Borrell.

A hosszú évek óta az unió előszobájában várakoztatott Szerbia új miniszterelnöke, Milos Vucsevics válaszolt az X-en a háborúpárti politikus bejegyzésére. Megköszönte a gratulációkat, és kijelentette, Szerbia az EU teljes jogú tagjává kíván válni, de nem mond le barátairól és nemzeti érdekeiről.

Vucsevics válaszában úgy fogalmazott, hogy Szerbia nemzeti és stratégiai célja az uniós tagság, és ezen az úton várja a brüsszeli partnerek segítségét „legalább olyan mértékben, hogy ne szabjanak olyan feltételeket Belgrádnak, amelyeket soha nem szabtak meg senki más számára az európai integrációs folyamat során”.

Hozzátette: Szerbia alapvető reformokat fog végrehajtani az európai úton, de nem kívánja feladni barátait és nemzeti érdekeit. „Természetesen Szerbia nem veszíti el identitását, a bevált barátait, és nem adja fel jogos érdekeit” – jelentette ki a miniszterelnök.

Az Európai Tanács honlapján olvasható tájékoztató szerint Szerbia 2009 decemberében nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2012 márciusában kapta meg az uniós tagjelölti státuszt. Az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg. Eddig a 35 tárgyalási fejezetből huszonkettőt nyitottak meg.

Borítókép: Milos Vucsevics, Szerbia új miniszterelnöke 2024. május 1-jén a belgrádi parlamentben (Fotó: AFP/Oliver Bunic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.