Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

„Kis Bulgária Magyarország szívében”

Rumen Radev bolgár elnök részvételével adták át és szentelték fel szombaton Budapesten az új Bolgár Oktatási és Kulturális Központot a IX. kerületi Vágóhíd utcai Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom szomszédságában, a Bolgár Művelődési Házzal szemben. Az államfő hivatali kollégája, Sulyok Tamás köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra, a reggeli órákban Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat Ruman Radev.

2024. 05. 25. 15:36
Sulyok Tamás köztársasági elnök  fogadja Rumen Radevet, a Bolgár Köztársaság elnökét Sándor-palota
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sulyok Tamás köztársasági elnök meghívására Magyarországra látogatott Rumen Radev államfő, akit a reggeli órákban Orbán Viktor miniszterelnök is fogadott

A két köztársasági elnök találkozója keretében átadták és felszentelték szombaton az új Bolgár Oktatási és Kulturális Központot, mely a IX. kerületben a Vágóhíd utcai Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom szomszédságában, a Bolgár Művelődési Házzal szemben található. A nap folyamán a kulturális központ felavatásán túl megtárgyalták a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének lehetőségét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken, így az energia, a gazdaság, a beruházások, a kultúra és az oktatás terén. 

A megbeszélésen kiemelt napirendi témaként szóba kerültek 2024. július–december közötti időszakban a soron következő magyar EU-elnökség kapcsán felmerülő kérdések is.

 

A most átadott 3,6 ezernyi négyzetméter területű új oktatási központ, továbbá az állami támogatással felújított templom és a szintén állami támogatással felújított művelődési ház, több generáción át fog hozzájárulni a hazai bolgárság közösségi életéhez. 

Az új központba költözik a bolgár óvoda és iskola, továbbá valamennyi bolgár kulturális intézmény. A beruházásra a magyar kormány közel hárommilliárd forintot fordított, míg a bolgár kormány egymillió euróval járult hozzá. 

A bolgár közösség a magyar kormány támogatása fejében lemondott a bolgár iskolának otthont adó Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról. 

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Dr. Muszev Dancso, az Országos Bolgár Önkormányzat elnöke, Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke és Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság államelnöke.

Ünnepi beszédében Muszev Dancso üdvözölte a megjelent állami személyeket, megköszönte a két ország kormányainak anyagi támogatását, külön Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, Valeri Szimeonovnak, a harmadik Boriszov-kormány miniszterelnök-helyettesének. Muszev Dancso elmondta, hogy az új Oktatás és Kulturális Központ felépítése az ismert külső körülmények ellenére eleinte szinte lehetetlen feladatnak tűnt, de az őseikhez méltó összefogással sikerült megoldani a feladatot. Hozzátette: 

ősztől már gyerekzsivallyal, bolgár énekekkel és táncokkal telik meg az új központ, a három intézmény együtt egy kis Bulgáriát hoz létre Magyarország szívében.

Dr. Sulyok Tamás beszédében méltatta a bolgár–magyar történelmi és kulturális kapcsolatokat, kiemelve Szent Cirill és Szent Metód apostoli tevékenységét, valamint dicsérte a hazai bolgárság hozzájárulását a magyar kertészeti kultúra kialakításában. 

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök  fogadja Rumen Radevet, a Bolgár Köztársaság elnökét Sándor-palota
Fotó: Kurucz Árpád

Rumen Radev államfő beszédében megköszönte a magyar kormány támogatását a központ megépítéséért. A megtekintett táncműsorral kapcsolatban elmondta, hogy ilyen nagyszerű, pergős ritmusú táncra csak az képes, akinek ereiben bolgár vér folyik. 

Elmondta, hogy nyugodt szívvel tekint a magyarországi bolgárság jövőjét illetően. 

Az ünnepi beszédet követően a két államfő közösen átvágta a szalagot és felavatták az új épületet, amelyet Tancso atya felszentelt. 

Mint ahogy Dr. Sulyok Tamás beszédéből kiderült, az új bolgár kulturális központ átadásának időzítése nem véletlen. 

A bolgárok számára május 24. az egyik legszentebb bolgár ünnep: Szent Cirill és Szent Metód napja, a bolgár írásbeliség és a bolgár kultúra ünnepe. 

Ilyenkor a magyarországi bolgár közösség közel ezernyi tagja – korábban a Svábhegyen, jelenleg a templom kertjében – már több mint egy évszázad óta az ünnepnaphoz legközelebbi hétvégén szabadtéri istentisztelettel, gyermekműsorral és szabadtéri táncokkal ünnepel, mint ahogy most szombat délután is ezt tették. A zenét a Pravo zenekar, az ünnepi táncműsort a Jantra táncegyüttes biztosította. 

A két apostol tiszteletére a két ország képviseletében 1985-ben Zalavár község határán emlékművet avattak. 

Kiemelt szerepben Magyarország Bulgária külkapcsolataiban

Bulgária és Magyarország két háborús vesztesként az első világháború után 1920-ban létesített diplomáciai kapcsolatot, 1948-ban a két ország parlamentje barátsági, együttműködési és kölcsönös segélynyújtási szerződést kötött, majd 2016-ban szintén a két ország parlamentje október 19-ét, Rilai Szent János, Bulgária védőszentjének ünnepét, a két állam barátsága napjának nyilvánította. Korábban Magyarország és Lengyelország között köttetett hasonló megállapodás, Bulgáriának egyetlen más nemzettel sincs ilyen közös ünnepe. A bolgárok a Magyarországon hivatalosan elismert 13 nemzetiség egyike, becslések szerint mintegy tízezer bolgár él hazánkban, főleg bolgár kertészcsaládok leszármazottjai.

Jelenleg Bulgáriában ideiglenes kabinet kormányoz, amelyet a bolgár alkotmány értelmében a nyíltan békepárti Rumen Radev államfő nevezett ki. Az elmúlt évben a két ország közötti kapcsolatok megromlottak, mert a neoliberális Denkov-kormány külső nyomásra különadót akart kivetni a Bulgárián áthaladó orosz tranzitgázra, ami jelentősen növelte volna a magyar gazdaság terheit. A magyar kormány kemény kiállásának, Rumen Radev államfő és Bojko Boriszov volt miniszterelnök határozott fellépésének köszönhetően a neoliberális kormány meghátrált. 

Borítókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadja Rumen Radev bolgár elnököt a Sándor-palotában 2024. május 25-én (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.