Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda bejelentette a választási győzelmét

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda vasárnap este bejelentette a győzelmét az államfőválasztás második fordulójában.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 5:54
Gitanas Nauseda litván elnök
Gitanas Nauseda litván elnök (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihívója, Ingrida Simonyte jelenlegi miniszterelnök már a szavazatösszesítés során elismerte a vereségét, tekintettel Nauseda behozhatatlan előnyére, és gratulált neki választási győzelméhez − jelentette a BNS helyi hírügynökség.

A balti állam központi választási bizottságának honlapján közzétett előzetes eredmények szerint a voksok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett Nauseda a szavazatok 75,55 százalékát, míg Simonyte 22,92 százalékát szerezte meg. A választási részvétel 49 százalék volt.

A május 12-én tartott első fordulóban Nauseda a szavazatok 44,19 százalékát, míg Simonyte a voksok 19,78 százalékát szerezte meg.

A két jelölt több kérdésben − a többi között biztonsági kérdésekben és külpolitikában − ugyanazt az álláspontot képviseli, így például mindketten támogatják azt is, hogy Litvánia az idénre tervezett 2,75 százalékról a bruttó hazai terméke (GDP) három százalékára emelje védelmi kiadásait. A mindössze 2,8 millió lakosú Litvánia közvetlenül határos az Oroszországhoz tartozó exklávéval, a Kalinyingrádi megyével.

A két politikus egyebek között az abortuszhoz való jog és az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerésében tér el. A 49 éves Simonyte, aki 2020 óta tölti be a kormányfői tisztséget, liberálisabb álláspontot képvisel ezen kérdésekben, mint a hatvanéves Nauseda, akivel már 2019-ben is ringbe szállt az elnökségért.

A litván kormányzati rendszerben az államfőnek végrehajtó szerepe is van. Ő a fegyveres erők főparancsnoka, ő vezeti az ország legfelső védelmi és nemzetbiztonsági testületét, képviseli országát az EU- és NATO-csúcstalálkozókon. A kormánnyal közösen alakítja az ország kül- és biztonságpolitikáját, törvényeket vétózhat meg, és beleszólása van Litvánia legfőbb köztisztviselőinek kinevezésébe, mint például a bírák, a legfőbb ügyész és a jegybankelnök.

 

Borítókép: Gitanas Nauseda litván elnök (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.