Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Matteo Salvini: Trump győzelmével a 2024-es év a párbeszéd és a megbékélés éve lehet

Ursula von der Leyen az Európai Unió fennállása óta a legrosszabb bizottsági elnök volt – szögezte le Salvini.

2024. 05. 24. 20:35
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi
Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel az európai parlamenti választások előtt Matteo Salvini újra a jobbközép európai alakulatok együttműködésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Bejelentette, pártja csak egy jobbközép többséghez csatlakozik, semmiképpen sem Emanuel Macron pártjához. 

Azt is elmondta, hogy Giorgia Meloni miniszterelnöknek és az általa vezetett európai pártcsaládnak jogában áll, hogy azzal folytasson párbeszédet, akivel jónak látja, ő azonban nem szavazott és a jövőben sem fog Ursula von der Leyenre szavazni. 

Ő ugyanis az Európai Unió fennállása óta a legrosszabb bizottsági elnök volt 

– szögezte le Salvini. Mint mondta:

Ursula von der Leyen borzalmas károkat okozott, akárcsak egy jégeső. 

Salvini hozzátette, reméli, hogy az európaiak belátják, változásra van szükség. Kijelentette, kizárólag jobbközép kormánytöbbséghez csatlakoznak. Macron nem tartozik ebbe a kategóriába, ráadásul háborús politikát folytat. Nem állunk szóba olyan politikusokkal, akik csapatokat küldenének Ukrajnába – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Salvini. 

Egy Észak-Olaszországban rendezett konferencián az olasz kormányfőhelyettes arról is szólt, abban reménykedik, hogy

Donald Trump amerikai elnökjelölt győzelme esetén elkerülhető lesz a harmadik világháború. 

Aggasztja az olasz politikát, hogy nem csitulnak, hanem egyre erősödnek a háborús kijelentések az európai tagországok vezetői szájából. A Liga kormánypárt főtitkára a tegnap Trentóban egy gazdasági fesztiválon szólalt fel, ahol a nemzetközi konfliktusok miatti aggodalmának adott hangot. A Liga párt képviselői az ukrán–orosz konfliktus kirobbanása óta a diplomáciai megoldás keresését szorgalmazzák. 

Matteo Salvini szerint kulcsfontosságú szerepe van Donald Trump amerikai elnök jelöltnek abban, hogy hogyan alakulnak az elkövetkező időkben a háborús viszonyok. A főtitkár abban reménykedik, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztást követően komoly változás következhet be, amennyiben a republikánusok kerülnek ki győztesként. 

Salvini szerint Trump győzelmével a 2024-es év a párbeszéd és a megbékélés éve lehet. 

A Liga elnöke azt is elmondta, hogy amikor a baloldal van hatalmon az Egyesült Államokban, akkor háborúk robbannak ki a világban, amelyek rengeteg problémát és pusztulást hoznak magukkal. Salvini szerint Trump a béke embere, aki képes a globális egyensúly helyreállítására, a konfliktusok diplomáciai kezelésére. 

Salvini az olasz sajtónak nyilatkozva azt is elmondta,

aggasztja, hogy egyre több európai vezető áll Emmanuel Macron háborús politikája mellé, aki továbbra is uniós csapatokat küldene Ukrajnába. 

Véleménye szerint az egyedüli megoldást az jelentené, ha a világ vezetői megfogadnák Ferenc pápa béke felhívását.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.