Sokkos állapotban a szlovák közélet + videó + galéria

Zuzana Caputová és Peter Pellegrini közösen meghívták az elnöki palotába az összes parlamenti párt vezetőjét, hogy ezzel is hozzájáruljanak a Fico elleni merénylet után felfokozott szlovák belpolitikai helyzet megnyugtatásához. Cikkünkben exkluzív képriport látható Szlovákiából.

Forrás: Napunk.sk2024. 05. 16. 13:23
Zuzana Caputova (R) szlovák államfő és Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke 2024. május 16-án sajtótájékoztatóra érkezik Pozsonyba. Fotó: VLADIMIR SIMICEK Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuzana Caputová mihamarabbi felépülést kívánt a meglőtt miniszterelnöknek. Elmondta, a társadalomban kialakult feszült helyzet a szlovák politikum kollektív műve.

Zuzana Caputová szlovák államfő és Szlovákia megválasztott elnöke, Peter Pellegrini (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2024. május 16-án (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

Azért teszünk nyilatkozatot együtt, mert ebben a feszült helyzetben a megértés jelét akarjuk közvetíteni. Teljes egyetértésben elítéljük az erőszak minden formáját. A Robert Fico miniszterelnök elleni támadás elsősorban nagy emberi tragédia, de egyben a demokrácia elleni támadás is.

 – fogalmazott a leköszönő államfő.

Peter Pellegrini is elítélte a merényletet. Reményét fejezte ki, hogy senki sem akad a hazai politikusok között, aki politikai tőkét kovácsolna a kialakult helyzetből. Pellegrini arra kérte a pártokat, függesszék fel vagy mérsékeljék a választási kampányt, hogy ne fokozzák tovább a feszültséget a társadalomban.

Pellegrini kiemelte az egyének felelősségét az általános társadalmi béke terén, mondván, hogy ennek megteremtése közvetlen környezetében mindenkinek az egyéni felelőssége, írta a Napunk.sk.

Szlovákia megválasztott elnöke, Peter Pellegrini és Zuzana Caputova szlovák államfő (nincs a képen) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2024. május 16-án. (Fotó: AFP/ VLADIMIR SIMICEK)
Szlovákia megválasztott elnöke, Peter Pellegrini és Zuzana Caputová szlovák államfő (nincs a képen) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2024. május 16-án (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

A Fico elleni merényletet egyéni tettnek minősítette, de hozzátette, hogy a társadalomban tapasztalható gyűlölet mindannyiunk felelőssége.

Peter Pellegrini szerint a miniszterelnök elleni merénylet egyben a demokrácia elleni merénylet. Hozzátette, hogy tegnapig Szlovákia minden politikai válságot alkotmányos és demokratikus módon tudott megoldani.

Ha nemzetként meg akarunk békélni, és ha azt szeretnénk, hogy a demokrácia elleni merényletek soha többé ne ismétlődjenek meg, akkor mindenkinek felelősséget kell vállalnia: politikusoknak, véleményformálóknak, társadalmi csoportoknak és a sajtónak. Ezt követheti a nemzet megbékélése és az érzelmek lecsillapítása. Ez az egyetlen reményünk a jövőre nézve.

– mondta a megválasztott államfő.

Közben a szlovák belső ellenőrzés (ÚIS) nyomozója eljárást indított a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet ügyében. Vizsgálatot indítottak a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal rendőreinek beavatkozásával kapcsolatban is – közölte a szolgálat szóvivője.

A Dúha irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Fico elleni merényletet, és megszüntette a támadó, Juraj Cintula tagságát. 

„A Dúha irodalmi klub kategorikusan elhatárolódik Juraj Cintula viselkedésétől, véleményétől és tetteitől, fel vagyunk háborodva brutális tette és a klubunk tevékenységével való kapcsolata miatt” –írta a klub a közösségi oldalán.

Tegnap a kihelyezett kormányülés után lőfegyverrel sebesítették meg Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt. Ficót életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították, ahol az orvosi team többórás életmentő műtétet hajtott végre rajta, de továbbra is életveszélyben van. A tettest, a 71 éves Juraj Cintulát a helyszínen őrizetbe vették.

A Hír TV tudósítja a helyszínről jelentkezve elmondta, az eset kapcsán elkezdődött a nyomozás, és a biztonsági tanácsot is összehívták. Az előzetes hírek szerint politikai és szakmai hibákat is véthettek, a merénylet körülményeit az illetékes nyomozati szervek fogják kivizsgálni. 

Borítókép: Zuzana Caputová (j) szlovák államfő és Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke 2024. május 16-án sajtótájékoztatóra érkezik Pozsonyba (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.