Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A britek szerint hazudnak nekik a migrációról a politikai pártok

Egy felmérés szerint a britek többsége negatívan áll a bevándorlás kérdéséhez, és szerintük csak Nigel Farage pártja mond igazat a kérdésről.

Forrás: V4NA2024. 06. 19. 20:40
Dover, 2020. augusztus 13.
Illegális bevándorlók Dover kikötõjébe érkeznek a brit határõrség vízi jármûvein 2020. augusztus 13-án. Augusztus elsõ tíz napjában csaknem 700 migráns érte el a brit partokat Franciaország felõl a La Manche-csatornán.
MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A YouGov által a Sky News megbízásából végzett felmérés szerint a brit lakosság 43 százaléka úgy véli, hogy a bevándorlás több kárt okoz, mint hasznot, míg 35 százalékuk szerint pozitív hatással van az országra. Az Egyesült Királyságnak csak London és Skócia volt az egyetlen olyan régiója, ahol többen gondolták úgy, hogy a tömeges bevándorlás jót tesz a társadalomnak, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A legjelentősebb megítélésbeli különbség az életkor szerint alakult ki: a 18–24 évesek 54 százaléka szerint a bevándorlás összességében pozitív, míg a 65 év felettiek 58 százaléka szerint a bevándorlás negatív hatással van a társadalomra. Feltűnő, hogy a nők közül kevesebben mondták azt, hogy a bevándorlás jót tesz a gazdaságnak, mint a férfiak közül: a nők mindössze 34 százaléka értett egyet ezzel a vélekedéssel, míg a férfiak 43 százaléka. Összességében az ország megosztott a bevándorlás gazdasági hatásait illetően: 37 százalékuk szerint a bevándorlás rosszat tesz az ország gazdaságának, 39 százalékuk szerint pedig javítja a gazdaságot.

Nigel Farage Reform UK pártja volt az egyetlen politikai párt, amelynek a lakosság hitt a bevándorlással kapcsolatban: 60 százalékuk szerint a populista párt igazat mond a bevándorlással kapcsolatban. 

Ezzel szemben a lakosság 52 százaléka azt mondta, hogy nem hisz a baloldali Munkáspárt bevándorlással kapcsolatos retorikájának, míg 49 százalékuk szerint Rishi Sunak miniszterelnök konzervatívjai sem mondanak igazat a migrációról.

A felmérés megállapította továbbá, hogy

a lakosság nagyrészt úgy véli, hogy a kormány csökkenthetné a bevándorlást, ha akarná, de nem hajlandó ezt megtenni a lehetséges visszahatások miatt.

A lakosság bizalmatlansága talán várható volt, tekintve, hogy a kormány már jóval több mint egy évtizede folyamatosan hazudik nekik a bevándorlással kapcsolatban – fogalmaz a felméréssel foglalkozó cikkében a Breitbart amerikai hírportál. A kormányzó Konzervatív Párt 2010-es, 2015-ös és 2017-es választási programjában is vállalta, hogy a nettó migrációt – a beengedett külföldiek teljes számát mínusz az országot elhagyókét – évi tízezer főre csökkenti. 2019-ben a Boris Johnson vezette konzervatívok elálltak a konkrét céltól, de továbbra is a bevándorlás általános csökkentését ígérték. Egyik ígéret sem teljesült, sőt a konzervatívok alatt a bevándorlás masszívan nőtt, Johnson brexit utáni bevándorlási reformjai pedig határozott éves felső határ nélkül szinte az egész világ számára megnyitották a bevándorlást.

Ennek eredményeképpen rekordmennyiségű külföldi érkezett az országba, és a nettó migráció 2022-ben elérte a 764 ezer főt, ami a valaha mért legmagasabb szám. Bár a hivatalos számok tavaly némileg csökkentek, és a jelenlegi becslések szerint 2023-ban 685 ezer nettó migrációra lehet számítani, valószínűsíthető, hogy ez a szám növekedni fog.

Rishi Sunak az enyhe csökkenést saját politikájuknak tudta be, és arról beszélt, hogy ha a július 4-i választásokon újraválasztják, kormánya arra fog törekedni, hogy a következő évben „felére csökkentse” a nettó migrációt – ez a szám azonban még mindig elképzelhetetlenül magas lenne –, majd a jövőben egy meg nem határozott éves felső határt vezetne be. A baloldali Munkáspárt szintén megfogadta a bevándorlás csökkentését, azonban a konzervatívokhoz hasonlóan ők sem voltak hajlandók eddig konkrét, számszerű célt kitűzni.

Hétfőn Nigel Farage bemutatta reformpártja „szerződését” az emberekkel. 

Farage azt mondta, hogy pártja arra törekszik, hogy „befagyasszon” minden nem alapvető fontosságú bevándorlást, hogy enyhítse a lakhatásra, a munkaerőpiacra, az iskolákra, a nemzeti egészségügyi szolgálatra és magára a brit társadalomra nehezedő nyomást, és figyelmeztetett, hogy az ország „kulturálisan hanyatlóban van”, és csak a bevándorlás szüneteltetése „segíthet abban, hogy legalább megpróbáljuk utolérni magunkat”.

Borítókép: Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein korábban (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.