Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Adminisztrációja szerint Biden a saját politikáját sem érti

Támogatói szerint is a 81 éves elnök időnként rosszul teljesít. A Fehér Ház szerint azonban Biden gondolkodása éles, pártpolitikai okokból kritizálják. A Wall Street Journal cikke azonban rámutat, hogy igenis léteznek problémák.

Forrás: The Wall Street Journal2024. 06. 06. 20:21
Joe Biden amerikai elnök átveszi a NAACP James Weldon Johnson életműdíjat a NAACP Detroit Branch éves „Fight for Freedom Fund Dinner” rendezvényén, a Michigan állambeli Detroitban 2024. május 19-én. Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Biden januárban kongresszusi vezetőkkel találkozott, hogy tárgyaljanak az Ukrajna finanszírozásáról szóló megállapodásról, időnként úgy motyogott, hogy alig hallották. Jegyzetekből olvasott, hosszabb ideig szünetet tartott, és néha olyan sokáig csukta be a szemét, hogy néhányan az hitték elaludt a megbeszélések közben, írja a The Wall Street Journal.

Joe Biden amerikai elnök (L) és Mike Johnson házelnök részt vesz a holokauszt-túlélők emléknapjainak ünnepségén 2024. május 7-én Washingtonban, az Egyesült Államok Capitoliumában. (Fotó: AFP/SAUL LOEB)

Mike Johnson házelnökkel folytatott februári négyszemközti beszélgetése után Johnson arról számolt be, hogy az elnök már saját politikájának részleteivel sincs tisztában.

A 81 éves Biden a legidősebb amerikai elnök. Kora és kognitív alkalmassága fontos kérdéssé vált második ciklusának kampányában.

A Fehér Ház és a legfőbb segítők azt mondták, hogy továbbra is éles logikájú és erőteljes vezető, néhányan azonban, akik együtt dolgoztak vele, beleértve a demokratákat is és olyanokat, akik még alelnökként ismerték, egy olyan elnököt írtak le, aki egyre lassabbnak tűnik, vannak jó és rossz pillanatai.

A cikk több mint 45 emberrel több hónapon keresztül készített interjúkon alapult. Legtöbbjük szerint Biden rosszul teljesített, néhány demokrata szerint több beszélgetésen is meglátszott a kora.

A Fehér Ház közölte, hogy az elnököt orvosai alkalmasnak találták a szolgálat ellátására, és hogy a legutóbbi éves orvosi vizsgálat nem mutatta ki, hogy szükség lenne egy kognitív tesztre – mégis, egyre több alkalommal kerül olyan szituációba, amikor az egész világ nevet rajta.

Május 20-án, az amerikai zsidó örökség hónapját ünneplő rendezvényen Biden azt mondta, hogy a Gázában fogva tartott amerikai túszok egyike a Fehér Ház vendége volt, mielőtt kijavította volna magát. Egy nappal korábban pedig egy detroiti kampányrendezvényen jelezte, hogy a Covid–19 járvány idején volt alelnök, amely azonban három évvel később volt. 

Januárban összekeverte két spanyol ajkú kabinetfőnökét, Alejandro Mayorkast és Xavier Becerrát. Egy februári New York-i adománygyűjtés során pedig elmesélte, hogy a 2017-ben elhunyt Helmut Kohl német kancellárral beszélt a Hetek csoportjának 2021-es találkozóján. Ugyanebben a hónapban egy másik adománygyűjtésen elmondta, hogy a 2021-es G7-csúcstalálkozón beszélt az 1996-ban elhunyt François Mitterrand volt francia elnökkel.

A Wall Street Journal márciusi, hét csatatérállam szavazói körében végzett felmérésében mindössze 28 százalék mondta azt, hogy Biden fizikailag és mentálisan alkalmasabb az elnökségre, míg 48 százalékuk Trumpot választotta.

A Biden életkorával kapcsolatos aggodalmak februárban felerősödtek, amikor Robert K. Hur különleges ügyész, aki októberben két napon keresztül, nagyjából öt órán keresztül hallgatta ki őt a titkos dokumentumok kezelésével kapcsolatos vizsgálat során, arról számolt be, hogy Biden memóriája „jelentősen korlátozott”.

Biden egy sajtótájékoztatón reagált: „Tudom, hogy mi a fenét csinálok.”

Az amerikaiaknak azonban erről más a véleménye. 

A Fehér Ház magas rangú tisztviselői vitatják azokat az állításokat, amelyek szerint Biden nem érti politikáját, vagy úgy tűnik, hogy nem elkötelezett, de erről a végső szót novemberben a választók fogják kimondani.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök átveszi a NAACP James Weldon Johnson életműdíjat a NAACP Detroit Branch éves Fight for Freedom Fund Dinner rendezvényén, a Michigan állambeli Detroitban 2024. május 19-én. (Fotó: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.