Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az izraeli hadsereg kiszabadított négy túszt a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg kiszabadított szombaton négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akit a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei tavaly október 7-i terrortámadásuk során túsznak elhurcoltak az övezetbe – jelentette a 13-as kereskedelmi tévé.

Forrás: MTI2024. 06. 08. 16:17
Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai június 8-án egy „összetett nappali műveletet” követően élve kimentettek négy izraeli túszt a Gázai övezetből. Mind a négyet a Hamász fegyveresei rabolták el a Nova zenei fesztiválról október 7-én - közölte a hadsereg közleményében, hozzátéve, hogy a négyet kórházba szállították, és „jó egészségügyi állapotban” vannak.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai június 8-án egy „összetett nappali műveletet” követően élve kimentettek négy izraeli túszt a Gázai övezetből. Mind a négyet a Hamász fegyveresei rabolták el a Nova zenei fesztiválról október 7-én - közölte a hadsereg közleményében, hozzátéve, hogy a négyet kórházba szállították, és „jó egészségügyi állapotban” vannak. Fotó: GIDEON MARKOWICZ / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IDF hírszerzési információk alapján, egy kommandós akció során élve szabadította ki a négy embert az övezet középső részén lévő fekvő Nuszeirat menekülttábor területén.

Revital, az október 7-i támadások óta a Gázai övezetben fogságból kimenekített négy izraeli túsz egyike, Shlomi Ziv nővére (C) érkezik a Sheba Tel-HaShomer egészségügyi központba, miután a túszokat átszállították oda
Revital, az október 7-i támadások óta a Gázai övezetben fogságból kimenekített négy izraeli túsz egyike, Shlomi Ziv nővére (C) érkezik a Sheba Tel-HaShomer egészségügyi központba, miután a túszokat átszállították oda Fotó: JACK GUEZ/AFP

A szóban forgó túszokat – a 25 éves Noa Argamanit, a 40 éves Slomi Zivet, a 21 éves Almog Meir Zsant és a 27 éves Andrej Kozlovot – a palesztin terroristák mind egy zenei fesztiválról rabolták el azon a napon. Elfogadható egészségi állapotban vannak ahhoz képest, hogy nyolc hónapig raboskodtak, ennek ellenére hosszú rehabilitáción kell átesniük a tévé közlése szerint.

Az akcióban részt vevő több száz katona a menekülttábor két különböző helyéről délelőtt szabadította ki a túszokat. Argamanit, a négy közül egyetlen női foglyot a terroristák külön őrizték a többitől. Az akció során tűzpárbaj tört ki a kommandósok és a palesztin fegyveresek között, és ebben egy katona súlyosan megsebesült. A kiszabadított túszokat a gázai tengerparton rájuk várakozó helikopterekhez vitték, ahonnan aztán Izraelbe, a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították kivizsgálásra és megfigyelésre. Ott már találkozhattak családtagjaikkal.

Az izraeli államfő és a miniszterelnök telefonhívásban köszöntötte Noa Argamanit, akinek elrablása a Hamász terroristái brutalitásának egyik szimbólumává vált az azt dokumentáló videófelvétel alapján, ugyanis a fiatal nő zokogott és sikoltozott, amikor elvitték egy motorkerékpáron. Argamani a beér-sevai Ben Gurion Egyetem egyik diákja, és édesanyja súlyos rákbetegségben szenved. Emiatt őt a Siba kórházból tovább szállították a tel-avivi Ichilov kórházba, ahol édesanyját ápolják.

A Gázai övezetben még százhúsz túszt tartanak fogva az október 7-én elhurcolt 251 emberből. Százöt túsz november végén egy fegyverszüneti és fogolycsere egyezményben hazatérhetett. Izraeli becslések szerint a túszok közül legkevesebb negyvenen már nincsenek az élők sorában.
Borítókép: Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai június 8-án egy „összetett nappali műveletet” követően élve kimentettek négy izraeli túszt a Gázai övezetből. Mind a négyet a Hamász fegyveresei rabolták el a Nova zenei fesztiválról október 7-én – közölte a hadsereg közleményében, hozzátéve, hogy a négyet kórházba szállították, és „jó egészségügyi állapotban” vannak. (Fotó: GIDEON MARKOWICZ/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.