Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Bizalmatlansági indítvánnyal váltaná le a jobboldal Pedro Sánchez spanyol kormányfőt

A jobboldali Néppárt (PP) vezetője azt mondta, hogy ha megnyeri a hétvégi európai parlamenti választásokat, akkor minden követ megmozgat azért, hogy eltüntesse a baloldali kormánykoalíciót Spanyolország éléről.

2024. 06. 04. 13:29
Fotó: Borja Puig De La Bellacasa/Moncloa HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a konzervatív Néppárt (PP) Pedro Sánchez ellen, ha megnyeri a hétvégi EP-választásokat. A párt vezetője az Antena3 tévécsatornának adott interjújában azt mondta: garantálja, hogy ebben az esetben cselekedni fog a baloldali kormánykoalíció eltávolítása érdekében.

Alberto Núnez Feijóo már megnyerte a tavalyi előre hozott spanyolországi választásokat is, de miniszterelnöki beiktatását Pedro Sánchez (PSOE) a nacionalista katalán és baszk pártok segítségével blokkolta. A szocialista kormányfőnek viszont vitatott paktumokat kellett aláírnia azért, hogy szövetségesei révén a kormányfői székben maradhasson. A katalánoknak például megígért egy amnesztiatörvényt, ami felmenti a függetlenségi mozgalomban résztvevő politikusok jelentős részét. Az erről szóló intézkedéscsomagot múlt héten hagyta jóvá végleg a parlament alsóháza.

Feijóo az amnesztiatörvény kapcsán közölte: nem fogja hagyni, hogy Spanyolországban ezeket az új előírásokat kötelező érvényűnek tekintsék és alkalmazzák a bírósági eljárásokban.

Kiemelte, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is elismerte, hogy a katalán függetlenségi mozgalom résztvevőit felmentő törvény aggasztó, mivel sérti a jogállamiságot. Épp ezért Feijóo biztos abban, hogy Európa nem fogja magára hagyni Spanyolországot.

Nem véletlen, hogy bár a kongresszus múlt héten megadta a végleges zöld jelzést a törvénynek, annak szövege azóta sem jelent meg a hivatalos állami közlönyben, ami előfeltétele annak, hogy érvénybe lépjen. Pedro Sánchez kormányfő azonban tisztában van azzal, hogy a spanyolok többsége nem ért egyet azzal, hogy az ország egységét bombázó szeparatisták, köztük a kisebb terrorcselekmények miatt vizsgált katalán politikusok is felmentést kapnak. Épp ezért arra játszik, hogy az intézkedések csak a hétvégi európai parlamenti választások után lépjenek életbe, így kisebb hatást gyakorolnak a szocialista párt kampányidőszakára. 

Feijóo az interjúban többször feltette azt a kérdést, hogy ha az amnesztiatörvény olyan jó, mint amilyennek Sánchez hónapok óta igyekszik beállítani, akkor miért nem teszi bele választási programjába. Majd hozzátette, hogy a válasz egyértelmű, hisz a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy ez a törvény fel fogja menteni azt a Carles Puigdemont-t is, aki 2017-ben alkotmányellenesen függetlennek nyilvánította Katalóniát, majd éveken át Belgiumban bujkált a hatóságok elől. Amint megkapja az amnesztiát, vissza fog térni Katalóniába és ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta, vagyis el akarja szakítani a régiót Spanyolországtól.

A konzervatív pártvezető végül kiemelte, hogy ha a spanyol állampolgárok többsége neki szavaz bizalmat a vasárnapi választásokon, akkor hajlandó ajtót nyitni akár egy Pedro Sánchez leváltását célzó bizalmatlansági indítvány előtt is.

Ha a társadalom nagyobb része nem ért egyet azzal, ami ebben a politikai és gazdasági korrupciós környezetben történik egy már egy éve megbénult kormánnyal (...) és ha ez a társadalmi többség választói többséggé válik június 9-én, akkor látni fogjuk az alagút végét

– fogalmazott Feijóo. A Néppárt ugyanakkor nem kizárólag egy bizalmatlansági indítványra összpontosít, hanem a pártvezető tájékoztatása szerint minden törvényes eszközt fel akar használni azért, hogy bal- és szélsőbaloldali kormánykoalíciót végre eltávolítsa Spanyolország éléről.

Borítókép: A spanyol miniszterelnöki hivatal felvételén Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Madridban (Fotó: MTI/EPA/Moncloa/Borja Puig De La Bellacasa/Moncloa HANDOUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.