Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Csehországban továbbra is Babis pártja a legnépszerűbb politikai tömörülés

Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna – derül ki egy országos felmérésből.

2024. 06. 30. 18:33
BABIS, Andrej
Pruhonice, 2024. június 7.
Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) tömörülés vezetõje távozik egy szavazóhelyiségbõl, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választásokon Pruhonicében 2024. június 7-én. Az EP-választásokat június 7-én és 8-án tartják Csehországban, ahonnan 21 jelölt jut be a 720 fõs uniós törvényhozásba.
MTI/EPA/Martin Divisek
Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországban továbbra is az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés. 

Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna

– derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára, amely vasárnap ismertette az eredményt.

A második helyen a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 16 százalékkal, míg a harmadikon a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek párt (STAN) 9,5 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a kormánykoalíciós Cseh Kalózpárt (kilenc százalék), illetve az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom (SPD) lépte át a felmérésben hatszázalékos támogatottsággal.

Két további kormánypárt, a jobboldali TOP 09 és a kereszténydemokrata KDU-CSL támogatottsága nem lépte túl az ötszázalékos küszöböt.

A Kantar CZ felmérése megerősítette, hogy az ANO továbbra is tartja magas támogatottságát és előnyét a többi párttal szemben. A 200 tagú parlamenti alsóházban az ANO most 95 mandátumot szerzett volna, míg a kormánykoalíció öt pártja közül kettő nem is jutott volna be a képviselőházba. A kormánykoalíciónak így 86 mandátuma lenne a jelenlegi 107 helyett.

A következő parlamenti választásra a tervek szerint 2025 októberében kerül sor Csehországban.

Borítókép: Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) tömörülés vezetője (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.