Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

F–16-os vadászbombázók landoltak Erdélyben

Év elején elkészültek a tervek Románia egyik legnagyobb közberuházása, az aranyosgyéresi légitámaszpont felújításának kezdeti szakaszáról.

Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három F–16 Fighting Falcon vadászbombázó landolt pénteken az erdélyi Aranyosgyéres melletti támaszponton. A repülőgépek a 71-es légibázis 48-as vadászszázadának állományába kerülnek. Angel Tilvar, a bukaresti kormány védelmi minisztere az esemény kapcsán elmondta: a Norvégiától vásárolt további harminckét F–16-os beszerzése – amelyek a román légierő két további századát fogják erősíteni – lezárja a légierő fejlesztési programjának első szakaszát.

A pénteken érkezett három F–16-os repülőgéppel együtt a román légierő eddig kilencet vett át abból a már említett harminckét használt, de harcképes vadászbombázóból, az ezekhez tartozó szolgáltatáscsomaggal együtt. A teljes átvétel 2025 végre zárulhat le. A repülőgépeket üzemképes állapotban szállítják le, és a rendelkezésre álló erőforrások legalább tízéves átmeneti időszakot biztosítanak az ötödik generációs F–35-ös repülőgépekre való átállásig, ami azt jelenti, hogy a norvég harci repülőgépek beszerzése valójában képességtranszfert jelent két NATO-szövetséges ország között

 – számolt be az Agerpres hírügynökség. 

Az idei év elején elkészültek a tervek Románia egyik legnagyobb közberuházása, az aranyosgyéresi légitámaszpont felújításának kezdeti szakaszáról: a több mint 1,3 milliárd lejt felemésztő katonai fejlesztések első, ötszázmilliós tétele az Erdélyben létesítendő új F–16-os repülőszázad számára biztosít bázist. Mint arról a Krónika erdélyi portál korábban beszámolt, a Pentagon 2018-ban negyvenmillió dollárt szánt a felújításra, majd további több mint százötvenmillió dollárt különített el az aranyosgyéresi katonai bázis több szakaszban elképzelt fejlesztésére. Az amerikai légierő tavaly szeptemberben egy 34 millió dolláros fejlesztési szakaszt zárt le a 71-es számú aranyosgyéresi légi bázison. A portál szerint a projekt keretében egy földi irányító központot, több harci repülő befogadására alkalmas új hangárt és parkolókat építettek. 

Borítókép: F–16-os vadászrepülők felszállás előtt (Fotó: AFP/Andrei Pungovschi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.