Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

Az Európai Bizottság jelenlegi elnökének minden szavazatra szüksége van, ha meg akarja őrizni a pozícióját.

Forrás: Politico2024. 06. 24. 12:12
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Luis Montenegro portugál miniszterelnök az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én. Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz hír Urusula von der Leyen számára, hogy a korábbi cseh kormányfő, Andrej Babis pártja bejelentette, kilép a liberális Renew Europe képviselőcsoportból, mivel így csak 74 képviselője marad a frakciónak, bár az előző ciklust több mint száz képviselővel fejezték be, közölte a Politico. Az Újítsuk meg Európát! egykor a harmadik legnagyobb képviselőcsoport volt, ám jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) mögé szorult.

Ez azért is aggasztó a botrányt botrányra halmozó Ursula von der Leyen számára, mivel eddig csak a szocialisták (S&D) és a Renew képviselőcsoportjával folytatott tárgyalásokat, teljesen figyelmen kívül hagyva az ECR és a Zöldek csoportját, pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy szívesen együttműködne az ECR-hez tartozó Giorgia Melonival.

Az Európai Parlamentnek az Európai Tanács által javasolt új bizottsági elnököt abszolút többséggel kell jóváhagynia. Ursula von der Leyennek tehát 361 szavazatra van szüksége (a 720-ból) a sikerhez, a titkos szavazásra pedig akár már július 18-án sor kerülhet. Az Európai Néppárt (EPP), az S&D és a Renew képviselői által leadott szavazatokkal 398 voksot kaphat. De az EPP és az S&D tagjai közül sem támogatja őt mindenki, a Renew pedig egyre csak csökken.

Az Európai Parlamentet az elmúlt öt évben irányító koalíció számottevően meggyengült az EP-választások következtében, az EPP kivételével mindegyik frakció veszített a befolyásából. Az erőviszonyok megváltozása nyomán a zöldek egyre egyértelműbbé teszik, hogy be akarnak kapcsolódni a koalíciós tárgyalásokba.

Bárki, aki stabil többséget akar, tárgyalhat velünk, zöldekkel. Készen állunk

– írta a német zöld Rasmus Andresen az X-en, miután Babis bejelentette, hogy kilép a Renewből.

De még a nagyjából 50 mandátummal rendelkező zöldek sem biztos, hogy elegendőek ahhoz, hogy Ursula von der Leyen megszerezze a szükséges parlamenti többségét, és amennyiben együttműködne velük, valószínűleg elveszítené a saját néppárti frakcióján belüli támogatottságát – írja a Politico. A szocialisták pedig azzal kapcsolatban figyelmeztették Ursula von der Leyent, hogy támogatásuk nem lesz garantált, ha egyezséget köt Giorgia Melonival vagy bármely más, az EPP-től jobbra húzó erővel. Így egyre csak fogy a levegő a háborúpárti Von der Leyen körül.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Luis Montenegro portugál miniszterelnök az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.