Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a konzervatívokat az Európai Unióban

Minden szem Brüsszelre szegeződik most, hogy az európai parlamenti választások után zajlanak az egyeztetések a főbb uniós pozíciók elosztásáról. Ursula von der Leyent biztos befutónak tartják az Európai Bizottság elnöki pozíciójára, azonban az uniós vezetők e heti informális találkozóján nem született döntés a támogatásáról. Az Európai Néppárt kapzsisága és arroganciája pedig visszaüthet.

Forrás: Politico2024. 06. 21. 8:56
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még mindig a pozíciót jelenleg is betöltő Ursula von der Leyent tartják az Európai Bizottság elnöki posztjára, az, hogy a hétfői informális találkozó során nem sikerült bebiztosítania a tagállami vezetők támogatását, figyelmeztetés lehet az Európai Néppárt (EPP) német politikusa számára.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A pártcsalád arra próbálta felhasználni az európai parlamenti választásokon elért eredményét, hogy a hallgatólagos megegyezések szerint neki járó hatalomnál többet csikarjon ki, a harmadik erővé előre lépő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szempontjait pedig teljesen figyelmen kívül hagyta, amikor megegyezett a szocialistákkal és a liberálisokkal, és egymás között osztották el az EU legfontosabb tisztségeit.

Az EPP azon javaslata, hogy osszák két periódusra az Európai Tanács elnöki tisztségét és abból az egyiket az EPP kapja meg, még a második legnagyobb frakciót jelentő szocialistáknál is kiverte a biztosítékot, ami még visszaüthet Von der Leyenre – figyelmeztet a Politico brüsszeli hírportál.

A választók a voksolás során kinyilvánított akaratának látványos figyelmen kívül hagyása Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek sem tetszett. Márpedig az EU harmadik legnagyobb gazdaságának kormányfőjét, aki ráadásul azon kevesek közé tartozott az unióban, aki megerősödve került ki a választásból, nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ha az [Olasz Testvérek] nevében kell beszélnem, akkor azt kell mondanom, hogy egyelőre számunkra lehetetlen Ursula von der Leyen vagy a többiek mellett szavazni, mert nem ismerjük a politikai napirendet

– mondta Nicola Procaccini, a Meloni pártjának, az Olasz Testvéreknek az egyik európai parlamenti képviselője.

Nem látom, hogy az olasz miniszterelnök támogatása nélkül új bizottsági elnök lépne hivatalba

– nyilatkozta a portálnak Sophia Russack, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának (Centre for European Policy Studies) kutatója.

Nem lehet tudni, hogy Meloni pontosan mit szeretne elérni, de a szakértők azt feltételezik, hogy egy komoly gazdasági biztosi portfólióval és egy ECR-es ügyvezető alelnökkel vagy alelnökkel lenne elégedett.

Még ha az Európai Tanácsban sikerül is végül megszereznie a szükséges támogatást jövő héten Von der Leyennek, az EP, amely július közepén szavazhat, sem lesz könnyebb menet számára. 

Az EPP-nek, a szocialistáknak és a liberálisoknak ugyan papíron megvan a kellő számú képviselője ahhoz, hogy a jelenlegi elnök megkapja a szükséges 361 voksot a 720 tagú testületben, de a szakértők szerint a három frakció legalább tíz százaléka nem fogja megszavazni Von der Leyent.

Mint arról beszámoltunk, az EPP márciusi kongresszusán csaknem húsz százalék elutasította, hogy a német politikus legyen a pártcsalád csúcsjelöltje, annak ellenére, hogy ő volt az egyetlen jelölt.

Ráadásul, mint fentebb említettük, a szocialisták nem bocsátották meg az EPP-nek az alkudozás során mutatott keménységet, így ott is nagyobb lehet a vártnál a nemmel szavazók aránya.

Ha pedig Von der Leyent nem sikerül áterőltetni a parlamenten, a többi jelölt (az Európai Tanács elnöki tisztségére Antonio Costa volt portugál kormányfő, az EP elnöki posztjára az azt jelenleg is betöltő máltai Roberta Metsola, a külügyi főképviselői pozícióra pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök) is veszélybe kerülhet, ami újabb hosszas egyeztetési folyamatot indíthat el, bizonytalan ideig késleltetve az új Európai Bizottság november elsejére tervezett hivatalba lépését. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.