Manfred Weber még a szövetségesét is hátba szúrná

Bár papíron Ursula von der Leyen legfontosabb támogatójának számít Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője, a gyakorlatban akár hátba is szúrhatja pártjának csúcsjelöltjét. A kötelező sorkatonaság mellett kardoskodó bajor politikus nem bocsátotta meg, hogy 2019-ben félreállították.

Forrás: Politico2024. 06. 07. 11:26
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője bár hívő katolikusnak mondja magát, keresztényi megbocsátás helyett személyes sérelmei megtorlására használhatja fel politikai hatalmát. 2019-ben a bajor politikus volt az EPP csúcsjelöltje, azonban az európai tanácsi egyeztetések alatt nem tudta megszerezni a tagállami vezetők támogatását, így végül Ursula von der Leyen akkori német védelmi miniszter lett az Európai Bizottság elnöke.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon

Weber, bár állítólag továbblépett, máig nem felejtette el és nem bocsátotta meg a megaláztatást. Máig dühös Orbán Viktorra, amiért megvétózta az elnöki posztját, de láthatóan neheztel Von der Leyenre is – aki történetesen idén Weber pártcsaládjának, az EPP-nek a csúcsjelöltje. Megválasztása a második ciklusra így nagyrészt Weber támogatásán múlik.

A korrupciós botrányáról hírhedt bajor politikus először az EPP európai parlamenti frakcióvezetője volt, 2022-ben pedig a párt elnöke is lett. Hatalmát rögtön arra használta, hogy jelentős személyi változtatásokat hajtson végre a párt vezetésében. Azóta az EPP működésképtelenné vált – panaszolta az egyik képviselő a Politico brüsszeli hírportálnak.

A munkacsoportok nem működnek, a döntéseket pedig a tagpártok helyett Weber és tanácsadóinak szűk köre hozza meg.

Míg a fentiek szerint általában nem ragaszkodik a demokratikus értékekhez, ám amikor az érdekei úgy kívánják, erőlteti a szavazást. Ez történt az idei év elején, amikor Ursula von der Leyen bejelentette, hogy újabb ciklust vállalna az Európai Bizottság élén. Bár Von der Leyen volt az egyetlen jelölt, Weber ragaszkodott hozzá, hogy a pártcsalád márciusi bukaresti konferenciáján szavazzanak a jelöléséről, ami felfedte a jelenlegi bizottsági elnökkel szembeni elégedetlenséget.

Az EPP tagjainak közel húsz százaléka elutasította Von der Leyen jelölését.

Mivel az európai parlamenti választások után várhatóan továbbra is az EPP marad a legnagyobb frakció, papíron Von der Leyennek jók az esélyei arra, hogy ismét bizalmat kapjon. Csakhogy ehhez biztosítania kellene a tagállami vezetők támogatását, amihez mindenképpen szüksége lenne Weber támogatására, hiszen az EPP-vezető igen jó kapcsolatokkal rendelkezik. Ha ezt túléli, még mindig vár rá az európai parlamenti szavazás, ahol sokakat épp Weber fordított ellene azzal, hogy megtorpedózta Von der Leyen néhány fontos ígéretét, 2023 júniusában például a zöldmegállapodás egyik kulcselemét.

Az EPP vezetőinek nem sokkal ezután megrendezett vacsoráján nyilvánvalóvá vált a feszültség a két politikus között. A Politicónak nyilatkozó egyik magas rangú EPP-s képviselő szerint Weber egyszerűen meg akarja alázni Von der Leyent.

A mutyizós Weber, aki a saját házát bérelte magának irodaként brüsszeli pénzből, hatalmát nem csupán a személyes bosszú érdekében használja fel, de arra is, hogy végképp belerántsa Európát a háborúba. A bajor politikus jelenleg azon munkálkodik, hogy egy 2017-es ötletet felélesztve elérje a sorkatonai kötelezettség európai szintű bevezetését Mint arról beszámoltunk, a Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként, a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg

 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.