Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Nem számít, mennyi ideig tart, Oroszországot le kell győzni - mondta Manfred Weber

A háborúpárti nyilatkozatoktól a kötelező európai sorkatonaságig. Manfred Weber szerint Európának készen kell állnia egy Amerika segítsége nélküli háborúra, és ezért Moszkvával szemben akár a nukleáris elrettentés sem nagy ár. A brüsszeli háborúpárti politikus szerint nem számít, mennyi ideig tart, Oroszországot le kell győzni.

2024. 06. 05. 13:12
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke beszédet mond a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán a 2024. júniusi európai választások előtt Münchenben, 2024. április 27-én. Fotó: LUKAS BARTH Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Nem számít, mennyi ideig tart, Oroszországot le kell győzni Ukrajnában.

– írta közösségi oldalán januári kijevi látogatása során Manfred Weber.

Az Európai Néppárt háborúpárti vezetője szerint az európaiaknak készen kell állniuk az Oroszország elleni háborúra.

Manfred Weber kijelentette, hogy az európaiaknak az Egyesült Államok támogatása nélkül kell felkészülniük a háborúra, és saját nukleáris elrettentő eszközt kell kiépíteniük Oroszország ellen, írta korábban a Malta Today.

Függetlenül attól, hogy kit választanak meg Amerikában, Európának képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megállja a helyét külpolitikai szempontból, és képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát.

– mondta Weber januárban a Politicónak, hozzátéve, hogy Európának a NATO-tagság ellenére is képesnek kell lennie megvédenie magát

Az EU-nak fel kell készülnie egy olyan forgatókönyvre, amelyben az Egyesült Államok többé nem védi meg a kontinenst Oroszországgal és Vlagyimir Putyin elnökkel szemben

 – jelentette ki. Weber többször is gyorsabb reagálást sürgetett Brüsszel részéről Ukrajnával kapcsolatban.

Hadigazdálkodás és elrettentés szükséges

„Fel kell gyorsítanunk az európai védelmi pillér létrehozását. Láttuk, hogy Európa felkészültsége a háborúkra és konfliktusokra milyen határokat mutat, ezért gyorsan fel kell fejlesztenünk kapacitásainkat. Európa legnagyobb biztonsági fenyegetése ma Oroszország, és képesnek kell lennünk arra, hogy egyedül is megvédjük magunkat, függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban”

– mondta Manfred Weber európai parlamenti képviselő, a néppárti képviselőcsoport elnöke az európai védelem megerősítéséről szóló plenáris vita előtt.

A valódi európai hozzáadott értékre kell összpontosítanunk, például a kibervédelemre, a drónokra és Európa egészének elrettentésére, beleértve a nukleáris elrettentést is. Itt van szükség Európára, mert a nemzeti szint egyedül nem képes ezeket a képességeket biztosítani. Ha meg akarjuk őrizni a békét, akkor együtt kell erősnek lennünk

– hangsúlyozza a mutyis Weber, a nyilatkozat az Európai Néppárt oldalán is olvasható.

CSU election campaign event with top European candidate Weber
Manfred Weber (j), a CSU európai parlamenti választási vezető jelöltje vendégeket fogad egy választási kampányrendezvényen (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Löb)

A háborúpárti Manfred Weber márciusban Kijevben az Európai Pravdának már arról beszélt, hogy Európát „egyfajta hadigazdálkodásra kell átállítani” és a nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket is tartalmazó további uniós fegyverszállításokat hiányolta.

A békepárti álláspont elutasítva

Lapunk megírta, hogy a néppárti elnök azért támadja Orbán Viktort, mert a magyar kormányfő ellenzi leginkább Európában a háborút. A sorkatonasággal kapcsolatos ötletet annak ellenére tagadja, hogy erről már 2017-ben született javaslat. Azt teszi, amit Brüsszeltől már láthattunk a migránskvóta kapcsán: először tagadják, majd erőszakkal megszavazzák.

A Magyar Nemzet már több cikkében is bebizonyította, hogy régóta vágyott terv a kötelező sorkatonaság visszavezetése a németeknél. Németországban Boris Pistorius már többször is a 2011-ben felfüggesztett kötelező katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A védelmi miniszter május 27-én bemutatta a terveit pártja elnökségének. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak, írta a Kreiszeitung.

Boris Pistorius szerint ugyanis: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.” A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

Ami Németországban megjelenik, az később uniós szinten is meg fog jelenni.

– mutatott rá a napokban Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. 

A német gyakorlat előbb-utóbb európai gyakorlat lesz, és ez az, ami miatt veszélyes ez a német kezdeményezés, hangsúlyozta a szakértő.

Mint megírtuk, a Weber-tervként elhíresült ötlet első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg.

Képernyőkép

A Bundeswehr Journal beszámolójából kiderül az is, hogy Ursula von der Leyen is részt vett azon az ominózus 2017-es tanácskozáson. Tehát nemcsak, hogy létezik a terv, de nagyon magas politikai szinten tudnak róla.

Weber: „Orbánnal nem lesz együttműködés”

A súlyos háborús pszichózisban szenvedő néppárti vezetőnek nem tetszik Orbán Viktor magyar miniszterelnök békepárti álláspontja, ezért nem akarnak vele együttműködést, nyilatkozta a Spiegelnek.

A kontinens gazdasága és versenyképessége romokban áll, de a háborúpárti vezetés arroganciája jól tükröződik abban, hogy az unió továbbra is a háborúra készül, amit az európai polgárok egyértelműen elutasítanak.

 

Borítókép: Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke beszédet mond a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán a 2024. júniusi európai választások előtt Münchenben, 2024. április 27-én (Fotó: AFP/Lukas Barth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.