Kiszelly Zoltán: Kommunikációs szempontból most vezetik fel a sorkatonaság visszaállítását

A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése megosztja a német politikusokat. Míg Boris Pistorius védelmi miniszter támogatja, az a szociáldemokratákat is megosztja a szabaddemokraták pedig határozottan ellenzik. A szakértő szerint a német sorkatonaság bevezetése azért is veszélyes, mert ami Németországban megjelenik az később uniós szinten is meg fog jelenni.

2024. 06. 03. 15:28
A 21. légvédelmi rakétacsoport katonái és ukrán katonák felvonultak egy katonai gyakorlóterületen Mecklenburg-Elő-Pomerániában. Ugyanezen a napon Pistorius szövetségi védelmi miniszter (SPD) itt volt, hogy megismerje az ukrán katonák kiképzését a Patriot földi légvédelmi rendszeren. Fotó: Bernd Wüstneck Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Pistorius már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A védelmi miniszter május 27-én bemutatta a terveit pártja elnökségének. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak, írta a Kreiszeitung

Boris Pistorius visits air defense missile group 21
Boris Pistorius (SPD, l), szövetségi védelmi miniszter meglátogatja a 21. légvédelmi rakétacsoportot Mecklenburg-Elő-Pomeránia katonai gyakorlóterületén, és köszönti az  ukránt katonákat (r), akiket itt képeznek ki a Patriot földi légvédelmi rendszeren. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wüstneck)

Kommunikációs szempontból most vezetik fel a sorkatonaság visszaállítását, mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

A német médiában olyan közvélemény-kutatások jelennek meg, hogy a németek fele már támogatja a sorkötelezettség visszaállítását. Pistorius viszi ezt a hangot, amelyet Manfred Weber is támogat.

 – jelentette ki a szakértő.

„Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni”

Pistorius több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát és növelje védelmi képességeit. E cél elérése érdekében a védelmi minisztérium a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésében bízik. A német lapok korábban az önkéntességet emelték ki, 

Boris Pistorius azonban egyértelművé tette: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.”

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

Ami Németországban megjelenik az később uniós szinten is meg fog jelenni.

 – mutatott rá a szakértő.

KISZELLY Zoltán
Kiszelly Zoltán, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány A válságok kora - Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben címû konferenciáján a Várkert Bazárban 2022. január 17-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A német gyakorlat az előbb-utóbb európai gyakorlat lesz, és ez az ami miatt veszélyes ez a német kezdeményezés, hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Azért van szükség a sorkötelezettség bevezetésére – nyilván a választás után – hogy mire az ukránok elfogynak és a mostani nyugati katonák elfogynak addigra legyen kit a húsdarálóba küldeni, figyelmeztet a szakértő.

Ursula von der Leyen - Manfred Weber hold press conference after EPP Group Meeting
Ursula von der Leyen (L) az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber (R) az Európai Néppárt (EPP) elnöke közös sajtótájékoztatót tart az EPP képviselőcsoport februári ülése után az Európai Parlamentben. (Fotó:Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

Több országban már visszaállították a sorkatonaságot de így az európaiak nem mondhatják, hogy nem tudták. Arra hivatkozhatnak később, hogy szó volt róla, ennek tudatában szavaztak az uniós polgárok, ezt Manfred Weber is elmondhatja, mutatott rá a szakértő.

Jövőre át szeretnének az unióban térni a többségi szavazásra, és ezért is fenyeget az európai sorkötelezettség mert a kül-és biztonságpolitikában is át akarnak térni minden kérdésben a többségi szavazásra.

– tette hozzá.

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy emellett ősztől lesz egy ún. uniós hadügyminiszter, hivatalosan védelmi biztos, aki most még csak a fegyverbeszerzéseket koordinálja, de azt láthatjuk majd, hogy esetleg később a kiképzést is.

A németországi újbóli sorkatonaság ötlete Alexander Müller, a Bundestag FDP-frakciójának védelempolitikai szóvivője részéről erős ellenállásba ütközött. Müller egyértelműen ellenezte a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését, amelyet „a szabadság és a polgári jogok masszív megsértésének” nevezett. 

Marie-Agnes Strack-Zimmermann
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német Bundestag (FDP) tagja, a német Bundestag védelmi bizottságának elnöke és az FDP európai parlamenti választási legjobb jelöltje a biztonság- és védelempolitika helyzetéről tartott sajtótájékoztatón. (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Lorenz Huter)

Az FDP nem akar semmiféle kötelező szolgálatot.

- mondta Marie-Agnes Strack-Zimmermann a német Szabaddemokrata Párt (FDP) liberális  politikusa, aki pártja csúcsjelöltjeként indul az európai parlamenti választásokon. FDP védelmi szakértője inkább 900 000 tartalékos aktivizálását kéri Németországban az orosz fenyegetés miatt.

A társadalom nagy része a sorkatonaságot sehol sem támogatja, mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Scholz most a béke kancellárjaként jelenik meg a választások előtt és a német társadalom is megosztott. A Szociáldemokrata Párton (SPD) belüli mainstream ami inkább kifelé beszél és van az ún. jó rendőr aki pedig nem, de meg fogják szavazni és később azt mondhatják, hogy lám, hát ezt Brüsszel is akarja.

– hangsúlyozta a szakértő.

A Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először.

A Junge Union (a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete) dokumentuma kifejezetten javasolja, hogy minden fiatalnak legalább kilenc, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban.

Képernyőkép

Az Európai Védelmi Unió iránti elkötelezettség magában foglalja a nemzeti hatáskörök feladását az európai szint javára – olvasható a Junge Union elnökségének határozattervezetében.

Borítókép: A 21. légvédelmi rakétacsoport katonái és ukrán katonák felvonultak egy katonai gyakorlóterületen Mecklenburg-Elő-Pomerániában (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wüstneck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.