Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Így sérti a jogállamiságot Donald Tusk kormánya

Lengyelországban a jelenlegi, Donald Tusk által vezetett kormány sérti a jogállamiságot, miniszterelnöki utasítások alapján kormányoz, míg a Jog és Igazságosság által vezetett, Brüsszel által bírált előző kabinet törvényes módon járt el – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök egy keddi rádióinterjúban.

Forrás: MTI2024. 06. 04. 14:51
Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elhangzott beszélgetésben Andrzej Duda felidézte: az Európai Bizottság (EB) múlt héten lezárta az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti, 2017-ben elindított eljárást Lengyelországgal szemben.

Kiderült, hogy elég volt leváltani a lengyel kormányt, és az EB szemében visszaállt a jogállamiság, ez nagyon különleges megközelítése a demokráciának

 – fogalmazott Duda, aki teljesen jogtalannak nevezte a tavaly novemberben beiktatott Tusk-kormány egyes lépéseit, köztük az ügyész leváltásának módszerét. – Megmondom röviden: a jogállamiságot Lengyelországban csak most sértik – jelentette ki.

A műsorvezető azon kérdésre, hogy az előző kormány idején nem sérült-e a jogállam, az államfő úgy válaszolt: nem, mivel korábban minden demokratikus alapokra támaszkodott, és a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya mindent a törvények alapján tett, nem pedig a miniszterelnök utasításai, a miniszterek önkényes megítélése alapján.

A jelenlegi kormány viszont látja, hogy törvényi alapon képtelen változásokat végrehajtani Lengyelországban, ezért merőben a jogtalanság szellemében cselekszik, erőszakos megoldásokat alkalmaz – érvelt Duda. Az interjú során szóba került az országos igazságügyi tanácsról (KRS) szóló, a parlament előtt lévő törvénymódosítás, amely alapján lerövidítenék a testület hivatali időszakát. Ez a megoldás Duda szerint komoly alkotmányos kételyeket ébreszt.

Amennyiben a törvénymódosítást a parlament megszavazza, és Duda utána vétót emel, azt az alsóház csak a szavazatok háromötödös többségével utasíthatja el, amellyel viszont a jelenlegi kormánykoalíció nem rendelkezik.

Sikeres eljárás?

Az uniós jogállamisági eljárás lezárását múlt héten Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban az egész kormány sikerének nevezte. Úgy ítélte meg: a lépésnek nagy a jelentősége, mert Lengyelország ennek köszönhetően erősebb lesz az Európai Unióban. – Előre haladhatunk a jogállamiság javításának további szakaszaiban – fogalmazott Bodnar. Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, a PiS elnöke a TV Republika konzervatív hírtelevízióban múlt szerdán kijelentette: az EU-ban jelenleg a jogállamiság egyszerű meghatározása érvényes, mégpedig az, hogy „amennyiben megvan a németeknek alárendelt kormány, akkor fennáll a jogállamiság, ha pedig nincs, akkor nem áll fenn”.

Borítókép: Donald Tusk miniszterelnök (b) és Andrzej Duda lengyel elnök az új kormánytagok beiktatási ünnepségén (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.