Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ilaria Salis célkeresztjébe kerülhet Magyarország + videó

A szélsőbaloldali aktivistát jelölő párt vezetője azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy Ilaria Salis a demokráciáért, a jogállamiságért és a polgári jogokért fog küzdeni Európában, amit Magyarországgal kezd majd.

Forrás: Hír TV2024. 06. 16. 15:05
Ilaria Salis olasz tanárnő és aktivista, akit állítólagos neonácik megtámadásával vádolnak Magyarországon, 2024. május 24-én a budapesti bíróságon várja a neonácik megtámadása miatti perének kezdetét. Fotó: KISBENEDEK Attila Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságírók hada várta monzai otthona előtt a Magyarországról hazatérő Ilaria Salist. A múlt hétvégén európai parlamenti képviselővé választott szélsőbaloldali aktivistát Budapesten tartóztatták le 2023. februárjában, miután a vád szerint több társával embereket vert félholtra az utcán, akiket a ruházatuk alapján választottak ki. 

Ilaria Salis olasz tanár és aktivista, akit több ember megtámadásával vádolnak, Magyarországon, a budapesti bíróságon ül 2024. május 24-én. (Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila)

A szélsőbaloldali aktivista négy jogerős ítélettel és 29 feljelentéssel a háta mögött indult neki a választásnak.

Az olasz sajtó példaként említi Magyarországot, amely annak ellenére megadta a mentelmi jogot Salisnak, hogy nem ért egyet vele, de tiszteletben tartotta az uniós jogot. Azt is kiemelik, hogy az aktivista milliós fizetéssel utazik Strasbourgba, míg Liguria kormányzója, Giovanni Toti hetek óta van házi őrizetben, eljárás nélkül, Olaszországban. A Salist jelölő párt egyik vezetője szerint a Meloni-kormány fasiszta és nem segítette őket a Salis-ügyben, írta a Hír TV.

Angelo Bonelli, a Baloldaliak és Zöldek Szövetsége képviselője azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy Salis a demokráciáért, a jogállamiságért és a polgári jogokért fog küzdeni Európában, amit Magyarországgal kezd majd.

A képviselővé lett Ilaria Salis azonban tetemes adósságot halmozott fel évekkel ezelőtt, amikor illegálisan foglalt el egy ingatlant Milánóban és kilencvenezer eurót, vagyis hozzávetőleg 36 millió forintot nem fizetett meg az önkormányzatnak. Az olasz közvélemény kíváncsian várja, hogy a milliós parlamenti fizetésből mikor kezdi el törleszteni adósságát.

Az aktivistát 2023. február 11-én vették őrizetbe bűnszövetkezetben és két támadásban való részvétel miatt. Több mint 15 hónapig volt börtönben, mígnem az ügyvédei által benyújtott kérelemnek, hogy az előzetes letartóztatását házi őrizetben tölthesse le, helyt adtak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Olaszországban óriási felháborodás követte Ilaria Salis képviselővé választásának hírét. Nehezen emésztik meg az emberek, hogy az ártatlan emberekre támadó baloldali aktivista képviseli majd őket az uniós intézményekben. Olyan személy, aki ellen bírósági eljárás van folyamatban, és akinek több feljelentése volt Olaszországban is agresszió miatt.

Borítókép: Ilaria Salis olasz tanárnő és aktivista, akit állítólagos neonácik megtámadásával vádolnak Magyarországon, 2024. május 24-én a budapesti bíróságon várja a perének kezdetét. (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.