Jobb belátásra bírná Bident az izraeli védelmi miniszter

Az Egyesült Államokban látogat Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, hogy meggyőzze Joe Biden amerikai elnököt a befagyasztott fegyverszállítmányok mielőbbi feloldásáról.

Forrás: The Times of Israel2024. 06. 23. 16:09
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban próbálja meggyőzni a Biden-kormányzatot Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, hogy útjára indulhasson az a nagy értékű fegyverszállítmány, amelyet az Egyesült Államok megígért háborúban álló szövetségesének, majd mégis visszatartott – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Mint arról beszámoltunk, néhány hete az Egyesült Államok visszatartott egy Izraelnek szánt, 3500 bombából álló szállítmányt arra hivatkozva, hogy azokat esetleg Rafah városában vetnék be.

Joe Biden amerikai elnök akkor további szállítmányok visszatartását is kilátásba helyezte, de hozzátette, hogy az önvédelemhez szükséges fegyverekkel továbbra is ellátja szövetségesét.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök videóüzenetében felfoghatatlannak nevezte a szállítmány visszatartását, és utalt arra, hogy ez nem egyetlen szállítmány esetében történt meg. Ezt az Egyesült Államok tagadta.

Villámlátogatása előtt Gallant hangsúlyozta Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatának fontosságát.

A magas rangú kormánytisztviselőkkel való találkozók döntő fontosságúak a háború jövője szempontjából. Ezeken a találkozókon tervezem megvitatni a fejleményeket Gázában és Libanonban

– ismertette a tárcavezető.

Gallant a tervek szerint megbeszéléseket folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel. Várható továbbá, hogy találkozik William Burns CIA-igazgatóval és Amos Hochsteinnel, Biden közel-keleti különmegbízottjával is.
Borítókép: Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.