Körözik az ukrán fegyveres erők transznemű volt szóvivőjét

Körözési listára került az ukrán fegyveres erők volt szóvivője, a transznemű Sarah Ashton-Cirillo. Ez az Oroszországi Föderáció belügyminisztériumának adatbázisában jelent meg.

Forrás: RG.ru2024. 06. 05. 15:17
Az ukrán területi védelmi erők szóvivője, Sarah Ashton-Cirillo reagált egy interjúban Kijevben, 2023. szeptember 7-én. Fotó: Roman PILIPEY Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Fegyveres Erők területi védelmi erőinek egykori képviselőjét, Sarah Ashton-Cirillo amerikai újságírót (a szélsőségesek és terroristák között tartják nyilván) felvették a körözési listára, írta meg az RG.ru.

Az 1977-ben született, amerikai állampolgárságú Sarah Ashton-Cirillót a büntető törvénykönyv cikke alapján körözik. Az adatbázisban az nem szerepel, hogy pontosan melyik cikkely alapján.

Sarah Ashton Cirillo transznemű, és az ukrán fegyveres erők oldalán való részvételével vált ismertté. Korábban zsoldosként férfi volt, Michael John Cirillo néven.

Az ukrán területi védelmi erők szóvivője, Sarah Ashton-Cirillo egy interjúban Kijevben, 2023. szeptember 7-én. (Fotó: AFP/Roman Pilipey)

Februárban Ashton-Cirillo felkerült a Rosfinmonitoring által vezetett orosz szélsőségesek listájára – írta meg akkor az RBC.

Sarah Ashton-Cirillo újságíró 2022 márciusa óta tudósít Ukrajnából, ahol a területvédelmi erőkhöz csatlakozott. 2023 augusztusában az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hivatalos szóvivője lett. 2023 szeptemberében eltávolították posztjáról, miután egy publikációban azt mondta, hogy a jövő héten „a Kreml kedvenc propagandistája” „fizetni fog a bűneiért”, anélkül, hogy pontosította volna, kire gondol.

Ashton-Cirillo később megerősítette, hogy a videó nem hamisítvány, és megismételte a „propagandisták” elleni fenyegetéseit. A Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrjkin akkor elrendelte, hogy vizsgálják meg kijelentéseit az oroszországi újságírókat ért fenyegetések miatt.

Borítókép: Az ukrán területi védelmi erők szóvivője, Sarah Ashton-Cirillo reagált egy interjúban Kijevben, 2023. szeptember 7-én. (Fotó: AFP/Roman Pilipey)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.