Betelt a pohár: az ukránok kirúgták hadseregük amerikai transznemű szóvivőjét

Sarah Ashton-Cirillo az elmúlt napokban már nem türtőztette magát: orosz újságírók és közszereplők meggyilkolására szólított fel. A fronton szolgálatot teljesítő ukrán katonák már a kinevezését is megalázónak tartották.

2023. 09. 21. 6:41
null
Borítókép: Az amerikai származású Sarah Ashton-Cirillo tavaly óta Ukrajnában harcol, ahol nyíltan vállalja transzneműségét. Állítása szerint ő nem tapasztalt negatívumokat szexuális irányultsága miatt az azonos neműek házasságát elutasító országban (Forrás: Solvano Trotta Officiel/Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen elszaladt a ló Sarah Ashton-Cirilloval, az ukrán hadsereg amerikai származású, transznemű szóvivőjével. Az Ukrán Területvédelmi Erők az X-en közzétett bejegyzésükben jelentették be, hogy menesztik és eljárás alá vonják az egyébként érthetetlen okokból, még nyáron kinevezett szóvivőt. 

A bejegyzés szerint Cirillo az elmúlt napokban olyan bejelentéseket tett, melyek nem voltak jóváhagyva a területvédelmi vezetés, illetve az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága által sem. Mint közölték: az agresszor elleni hadműveletek során az ukrán védelem szigorúan betartja nemzetközi humanitárius jog normáit. 

Hozzátették: a parancsnokság belső szolgálati vizsgálatot indít, és megvizsgálja a kijelentések körülményeit, valamint meghozza a megfelelő döntéseket. Sarah Ashton-Cirillo őrmestert pedig azonnali hatállyal felfüggesztik a vizsgálat eredményéig – áll a közleményben.

Az egyre kényelmetlenebbé váló szóvivő a napokban, egy videóban a „bűncselekmények megtorlásával” fenyegette meg a „Kreml propagandistáit”. Cirillo már-már ku-klux-klán-i mélységekbe süllyedt, amikor ezt nyilatkozta:

A jövő héten az orosz ördögök fogai még jobban fognak csikorogni, és őrjöngő szájuk fékezhetetlen ordítás közepette habzik majd, miközben a világ azt fogja nézni, amint a Kreml kedvenc propagandistája megfizet a bűneiért. És ez a Putyin-báb csak a kezdet lesz. Minden orosz háborús bűnös propagandista el lesz kapva, és igazság lesz számukra szolgáltatva. Mert minket Ukrajnában az Istenbe vetett hit, a szabadság és a teljes felszabadulás vezet erre a misszióra.

– mondta transznemű szóvivő az Ukrán Fegyveres Erők egyenruhájában. Cirillo kijelentései miatt egyébként Oroszországban már eljárást indítottak.

Egy korábbi bejegyzésében pedig arról értekezett egy kartonpapírból kifaragott orosz katonával a háttérben, hogy:

Tudjátok, mi a különbség köztük és köztünk? Nos, azon kívül, hogy mi Ukrajnáért, ezért az ukrán zászlóért, a szabadságért és az ukrán emberekért harcolunk, addig az oroszok a zsarnokságért és a diktatúráért teszik mindezt. Ez egészen egyszerű.

Majd hozzátette:

Mi emberek vagyunk, de ezek a fickók egészen biztosan nem azok

Mint ismeretes, az újságíró(nő) az orosz támadás első napjaiban érkezett Ukrajnába, és szerződést írt alá az ukrán hadsereggel. Kezdetben az egyik területvédelmi egységben teljesített szolgálatot mint medikus, majd sérülést szenvedett frontszolgálat közben. Mindeddig ő vezette az ukrán hadsereg azon angol nyelvű projektjét, melynek neve: Oroszország nem ismeri el az igazságot. 

A műsort a tengerentúli és európai nézőinek találták ki, célja pedig az orosz propaganda ellensúlyozása volt.

Sarah Ashton-Cirillo augusztus eleji kinevezését korábban, még a napokban elbocsátott ukrán védelmi miniszterhelyettes is megvédte. Hanna Maljar augusztus elején azt írta, hogy az orosz propagandának nem sikerül az ukrán hadsereget homofóbiával lejáratni.

Hozzátette: Ashton amerikai állampolgár, aki 2022 óta védi Ukrajnát, őrmester és tábori orvos. Sarah informálja az angol nyelvű közönséget, objektíven mutatja be az orosz–ukrán háború eseményeit, leleplezi az orosz fake newst és a propagandát. Sarah-nak hatalmas amerikai közönsége van. Június 25-e és július 23-a között Sarah-t csak a Twitteren 28,3 millió felhasználó nézte. 

– tette hozzá augusztusi bejegyzésében az azóta szintén kirúgott Maljar.

 

Borítókép: Az amerikai származású Sarah Ashton-Cirillo tavaly óta Ukrajnában harcol, ahol nyíltan vállalja transzneműségét. (Forrás: Solvano Trotta Officiel/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.