Madrid konzervatív vezetése szembeszállt a kiskorúakat védtelenül hagyó transztörvénnyel

Madrid régió jobboldali vezetése módosította a központi kormány által jóváhagyott transztörvényt, hogy védje a gyerekeket. A szocialisták emiatt most az alkotmánybírósághoz fordulnak.

2024. 06. 26. 15:37
Résztvevõk a madridi meleg büszkeség menetén 2018. július 7-én. Fotó: SANTI DONAIRE Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban tavaly februárban hagyták jóvá végleg a kiskorúak szabad nemváltását biztosító intézkedéscsomagot, melynek köszönhetően 16 éves kortól bárki szabadon kérvényezheti neme megváltoztatását mindenféle előzetes bírósági vagy orvosi jóváhagyás és szülői felügyelet nélkül.

Az eljárás ráadásul ijesztően egyszerű, ugyanis csak egy formanyomtatványt kell kitölteni az anyakönyvi hivatalban, majd egy hónap múlva meg kell erősíteni ugyanilyen formában a nemváltási szándékot és már készítik is az új iratokat az érintetteknek. Aki igényt tart rá, az ugyanilyen könnyedén vetheti alá magát hormonterápiának vagy sebészi beavatkozásnak is. 

A konzervatív Néppárt (PP) által vezetett madridi régió azonban módosította a parlament által jóváhagyott törvényt és az eredetinek egy finomított változatát vezették be. Például Madridban senki sem kérvényezhetett eddig nemváltást anélkül, hogy beszélgetett volna egy pszichológus szakemberrel a szándékairól. 

A miniszterek tanácsa keddi ülésén alkotmányellenesnek minősítette a madridi törvénymódosítást, majd a szélsőbaloldali egyenlőségi miniszter bejelentette, hogy fellebbezést nyújtanak be ellene az alkotmánybíróságon. 

Ana Redondo úgy fogalmazott, hogy a madridi előírások egyértelműen regresszívek és sértik az államilag elismert jogokat. Szerinte azzal, hogy a régió vezetése kötelező jelleggel pszichológushoz küldi a nemváltást kérőket, azzal az állapotukat patológiásnak minősíti és egyfajta konverziós terápiát hajt végre, ami megengedhetetlen. Nem beszélve arról, hogy a változtatásokkal Madrid elnöke megsérti az állam kizárólagos hatáskörét ebben a kérdésben. 

„A kormány felelőssége, hogy garantálja, hogy ezek a jogok egyenlően és teljes egészében élvezhetők legyenek az állam egész területén” – hangsúlyozta a tárcavezető, majd hozzátette, hogy az alkotmánybírósághoz benyújtott fellebbezésnek köszönhetően a madridi transztörvény a döntésig érvénytelennek számít. Ezt azt jelenti, hogy amíg a bírák ki nem mondják a végső szót a kérdésben, addig a fővárosi régióban élő gyerekek is mindenféle orvosi szakvélemény és terápia nélkül megkezdhetik a nemi átmenetet, ha úgy érzik, erre van szükségük.  

A madridi kormány szerint a fellebbezés jól mutatja, hogy végrehajtó hatalom sokkal jobban törődik az LMBTQ-propagandával, mint a gyerekekkel és családjukkal, ráadásul nem is akartak konszenzusra jutni velük a transzjog szabályozása kapcsán. 

Borítókép: Résztvevők a madridi meleg büszkeség menetén 2018. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Santi Donaire)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.