Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Megkezdődött az elnökválasztás Iránban

Összesen mintegy 61 millió választópolgár járulhat az urnákhoz.

Forrás: MTI2024. 06. 28. 13:52
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránban pénteken megkezdődött a szavazás az új elnökről, de a választók csak a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Szajed Ali Hameneihez hűséges jelöltekre voksolhatnak. A közel-keleti országban csak 2025-ben lett volna esedékes a szavazás, az előre hozott választást Ebrahim Raiszi elnök halála miatt tartják, aki május 19-én egy helikopterbalesetben veszítette életét.

Összesen mintegy 61 millió választópolgár járulhat az urnákhoz.

Az eredetileg nyolcvan jelölt közül a jogtudósokból álló és az állam iszlám jellegén őrködő Őrök Tanácsa csak hatot hagyott jóvá, és közülük is ketten visszaléptek a választás előtt. A megmaradt négy jelölt között szerepel Mohammed Baker Kalibaf, Teherán korábbi polgármestere, aki már háromszor indult az elnökválasztáson, az ultrakonzervatív, egykori nukleáris tárgyaló Szaíd Dzsalili, Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, illetve a mérsékeltként emlegetett Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter.

Borítókép: Mintegy 61 millió embert várnak az urnákhoz Iránban (Fotó: AFP/Yasser Al Zayyat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.