Megugrott a bűnözés a 15 év alatti fiatalok körében

Nemrég egy 13 éves fiú ellen emeltek vádat Norvégiában, miután több rablást is végrehajtott. A fővárosban különösen megugrott a gyermekkorú bűnözők száma, a hatóságoknak kevés eszköz áll a rendelkezésére ellenük.

2024. 06. 07. 16:51
Erőszak, bűnözés
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három fiatal fiút raboltak ki a minap a norvég fővárosban, Oslóban. A rendőrség szerint az áldozatokat késsel fenyegették, és arra kényszerítették, hogy több üzletben is pénzt vegyenek fel. 

A két gyanúsított 12 és 13 éves, a rendőrség őrizetbe vette őket 

írta a Document norvég hírportál. 

„A 13 éves ugyanaz az elkövető, akit a közelmúltban már több rablás miatt is megvádoltak. Május 21-e óta mostanra 12 rablási ügyét regisztráltak, összesen 24 áldozattal. Nem zárjuk ki, hogy a számok tovább emelkedhetnek” – mondta Jane Bechmann Dahl, az oslói rendőrség közös megelőzési egységének vezetője.

Azt mondja, hogy a rendőrség nagyon komolyan veszi a gyermekrablók ügyét, és az oslói rendőrségi körzetben jelentősen megnőtt a bűnözés a legfiatalabbak, különösen a 15 év alattiak körében.

Bechmann Dahl rámutat arra, hogy a rendőrségnek kevés eszköze van a büntetőjogi felelősségre vonható korhatár alattiakkal szemben, és hogy a jó intézkedések végrehajtásához elengedhetetlen a más szervezetekkel való együttműködés.

A rendőrség most több zárt intézményt szeretne a gyermekjóléti szolgálatokban.

Az oslói rendőrségi körzetben aggasztó a kiskorúaknak fenntartott börtönhelyek számának kapacitása. Látjuk, hogy a helyek gyorsan megtelnek, és problémás, hogy nincs elég férőhely az őrizetben

– mondja Bechmann Dahl.

Sylvi Listhaug, a norvég Haladás Párt (FrP) vezetője szerint a többi pártnak is fel kellene ébrednie. – A Haladás Párt többször is javasolta a zárt intézetek fokozott használatát a fiatal visszaeső bűnelkövetőknek, legutóbb tavaly októberben. Sajnos a parlamenti többség leszavazott minket – mondja.

Listhaug úgy véli, hogy Jonas Gahr Store miniszterelnöknek komolyan kell vennie a rendőrség jelzéseit. – A rendőrségnek új eszközökre van szüksége ahhoz, hogy visszavághasson és biztonságban tartsa társadalmunkat. A többi pártnak és Jonas Gahr Store miniszterelnöknek most fel kell ébrednie, és hallgatnia kell a rendőrségre, amely most mind a kapacitás, mind a fiatalkorúaknak fenntartott börtönhelyek száma miatt aggódik – fogalmazott az FrP vezetője.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.