Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Diplomáciai nagyüzem Brüsszelben: Orbán Viktor több tárgyalást is folytatott az EU-csúcs előtt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel, Mateusz Morawicki lengyel és Janez Jansa szlovén volt kormányfőkkel és Mark Rutte holland miniszterelnökkel is.

2024. 06. 17. 16:05
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt
Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek az európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról, valamint a magyar EU-elnökségi tervekről.

A találkozó jól ment, Olaszországgal mindig jól megy

– mondta Orbán Viktor újságíróknak az olasz Ansa hírügynökség jelentése szerint.

Mint írják, az uniós csúcspozíciókról és különösen Ursula von der Leyenről szóló megállapodásról Orbán Viktor úgy nyilatkozott, „ma este lesz egy vacsora, a vacsora után többet fogunk tudni, a helyzet most még képlékeny”.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor hétfő délután Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is tárgyalt Brüsszelben. 

A megbeszélés témája az európai jobboldali erők összefogása volt.

Janez Jansával bővült a csatársor. Magyar–lengyel–szlovén egyeztetés az EU-csúcs előtt – írta közösségi oldalán a miniszterelnök, aki a bejegyzés tanúsága szerint a volt szlovén miniszterelnökkel is tárgyalt. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este, az uniós csúcstalálkozó előtt tárgyalást folytatott Mark Rutte holland miniszterelnökkel is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A megbeszélésen kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó – közölte a sajtófőnök.

Mark Rutte miniszterelnöki megbizatása már nem sokáig tart, a jövőben NATO-főtitkári pozícióban kívánja folytatni pályafutását. A kormány azonban nem támogatja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a százszázalékos bizalom, márpedig a holland miniszterelnök korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt – jelentette ki korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Borítókép: Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.