Otthoni zűrös ügyei miatt mondhat le az Európai Tanács elnöki posztjáról a baloldali politikus

Nyomozás folyik Portugáliában, amelynek részeként a volt miniszterelnök neve is felmerült. Az északi országok inkább a dán kormányfőt látnák szívesebben a tanács élén.

2024. 06. 13. 7:55
President Of The EU Parliament Martin Schulz Meets Portuguese PM
António Costa (Fotó: Gonçalo Silva / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Costa az Európai Tanács következő elnöki posztjának egyértelmű esélyese. Erről ír a sajtó. A volt portugál miniszterelnöknek azonban egy nagy akadály állhat az útjában, ugyanis továbbra is jogi eljárás folyik ellene odahaza – írja a Politico brüsszeli hírportál.

António Costa 2016. június 2-án Lisszabonban, Portugáliában. (Fotó: Gonçalo Silva / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)
António Costa 2016. június 2-án Lisszabonban, Portugáliában (Fotó: Gonçalo Silva / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)

Costát hivatalosan semmilyen bűncselekménnyel nem vádolták, de nyomozás folyik ellene annak az ügynek a részeként, amely tavaly novemberben a lemondását eredményezte.

Mint arról lapunk is beszámolt, a vizsgálatok Costa baloldali kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. A Lusa helyi hírügynökség, valamint az RTP közszolgálati televízió a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy egyebek között megvesztegetés és a montalegrei lítiumbányák és Sines városában a zöldhidrogén termelésével kapcsolatos koncessziók kiadása körüli visszaélések gyanúja miatt folyik vizsgálat. Costa tagadta esetleges érintettségét a korrupciós ügyben.

A korábbi miniszterelnök nevét a gyanúsítottak több lehallgatás során is megemlítették, így az ügyészek arra gyanakodtak, hogy részt vehetett a programban

Ez az ügy azonban úgy tűnik nem tántorította el az EU vezetőit. Közülük sokan őt szeretnék Charles Michel utódjaként látni a tanács elnöki posztján.

A portugál politikus a szocialisták tagja. A Politico szerint több európai elnök és miniszterelnök is kedveli, s rendelkezik az összetett konszenzusos döntések meghozatalához szükséges képességekkel. Ám még nem kapta meg az állást, és a folyamatban lévő jogi eljárások miatt lehet nem is fogja. Sőt, az északi országoknak egy másik jelöltjük is van a posztra. Szerintük a védelemmel és migrációval kapcsolatos álláspontjukhoz jobban igazodó dán miniszterelnök, Mette Frederiksen jobb választás lenne.

A múltban az EU vezetői azonban figyelmen kívül hagyták a hazai problémákat, amikor a legfontosabb állásokra választottak embereket. Ursula von der Leyen esetében a német parlament egyik vizsgálóbizottsága például azt vizsgálta, hogy védelmi miniszteri ideje alatt megfelelő felügyelet nélkül ítéltek-e oda jövedelmező szerződéseket.

Borítókép: António Costa (Fotó: Gonçalo Silva / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.